Afspraak maken

Een dashcam kopen? Carglass® geeft u tips!

Dat dashcams steeds populairder worden zal u vast niet ontgaan zijn. Uit een recent onderzoek van Eenvandaag onder ruim 23.000 Nederlandse automobilisten bleek dat 22% van de ondervraagden overwoog een dashcam te kopen en zeker 5% er al één bezit. 

Wij vertellen u graag alles over dashcams. Hoe werkt een dashcam precies? Wat zijn de voordelen? Hoe is de regelgeving in Nederland en in de rest van Europa? En waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een dashcam? 

Hoe werkt een dashcam?

De werking van dashcams is redelijk eenvoudig. Het zijn camera’s die op uw voorruit of achterruit zijn gericht. Deze camera’s worden op uw dashboard geplaatst of met een zuignap aan uw voorruit bevestigd en werken vaak met de sigarettenaansteker of batterijen. De camera neemt beelden op van de weg en slaat deze intern op. Maar het kan ook zo zijn dat de beelden geupload worden naar de cloud. Dashcams zullen meestal vanzelf beginnen te werken wanneer de auto wordt ingeschakeld. Maar soms is het nodig om de dashcam zelf in te schakelen. Let er hierbij op dat u uzelf aanleert om dit standaard te doen voordat u gaat autorijden. Doet u dit niet, dan zal het z’n functie natuurlijk verliezen.

Dashcams zijn dus meestal niet ingebouwd in de auto. U zal een dashboard camera dus zelf aan moeten schaffen, mocht deze niet standaard in uw auto zitten.

Wat zijn de voordelen van een dashcam?

De dashcam wordt steeds populairder. Steeds meer automobilisten hebben er één in de auto en ook veel taxichauffeurs en rijinstructeurs gebruiken een dashcam. Maar waarom is de dashcam de laatste jaren zo populair? Wat zijn de voordelen van een camera in uw auto? In welke situaties kan deze u helpen?

Voordeel 1: Een onafhankelijke getuige

De dashcam begint te filmen zodra u rijdt. Iedere kilometer die u rijdt wordt geregistreerd. En dat is prettig. We hopen natuurlijk dat u zonder schade naar uw bestemming rijdt, maar mocht het toch een keer misgaan dan registreert uw dashcam het ongeval. Zo heeft u altijd een onafhankelijke getuige in uw auto. Heeft u bij de aanschaf van uw dashcam gekozen voor een dashcam met GPS-functionaliteit? Dan kunt u tevens aantonen waar en hoe snel u reed ten tijde van het ongeval. Daar is door de tegenpartij weinig tegenin te brengen. 

Voordeel 2: Bewijs bij parkeerschade of diefstal

Heeft u uw auto geparkeerd en beschikt uw dashcam over parkeermodus, dan schakelt uw dashcam in op het moment dat deze beweging rondom of aan uw auto registreert. Rijdt er iemand tegen uw auto aan tijdens het inparkeren of breekt er iemand in? Dan kunt u via de opname van uw dashcam de dader (laten) achterhalen. Maar zelfs wanneer dit niet lukt, heeft u bewijs van het ontstaan van de schade aan uw auto. Dat scheelt ontzettend in de afhandeling van de schade met uw verzekeringsmaatschappij. 

Voordeel 3: U wordt een betere chauffeur

Wellicht klinkt dit een beetje vergezocht, maar als u uw dashcambeelden zo nu en dan terugkijkt, wordt u een betere chauffeur. Iedereen doet namelijk wel eens iets onhandigs wanneer hij achter het stuur zit. Inzicht in fouten zoals abrupt van rijbaan wisselen, hard remmen, of te dicht op andere automobilisten rijden zorgt dat u zich bewust wordt van dit gedrag. Met dit inzicht kunt u uw rijgedrag ook gericht veranderen. Dat is ook de reden waarom dashcam beelden vaak door rijinstructeurs gebruikt worden.

Voordeel 4: Registratie van de mooiste ritten

Daarnaast zien we dat dashcambeelden vaak gebruikt worden om mooie ritten te registreren. Of onverwachte gebeurtenissen. Om die reden nemen veel automobilisten een dashcam mee op vakantie. Zo wordt die prachtige rit door de bergen in Frankrijk vastgelegd, inclusief overstekende koeien, terwijl de bestuurder zich volledig kan focussen op de weg. Daarbij is het overigens wel van belang de plaatselijke regels voor dashcams goed in de gaten te houden. Het gebruik van een dashcam is namelijk niet overal toegestaan.

Regelgeving dashcam in Nederland

Goed nieuws voor iedereen die overweegt een dashcam aan te schaffen: in Nederland is het gebruik van een dashcam toegestaan. Daarbij moet u wel opletten, dat de camera uw zicht op de weg niet belemmert.

Dat het gebruik is toegestaan, wil niet zeggen dat u ook zomaar de beelden van uw camera mag delen met anderen. Zodra een persoon herkenbaar in beeld komt, mogen beelden niet gepubliceerd worden. Ook kentekens mogen niet zomaar gepubliceerd worden. Deze beperkingen zijn opgelegd in het kader van de privacywetgeving, waarbij een kenteken óók gezien wordt als een persoonsgegeven. 

Bij een dispuut over, bijvoorbeeld, de toedracht van een ongeval mag u in Nederland dashcam-beelden als aanvullend bewijsmateriaal indienen. Aangezien de context van de beelden vaak ontbreekt, zijn de camerabeelden geen opzichzelfstaand bewijs. Het wordt echter een ander verhaal wanneer u uw dashcam buiten onze landsgrenzen gebruikt.

Regelgeving dashcam in Europa

Zodra u de grens over gaat, gelden er andere regels voor het gebruik van dashcams. We zetten de meest opvallende Europese regels voor u op een rijtje:

  • Duitsland: Hoewel er geen wetgeving specifiek voor het gebruik van dashcams is, heeft een Duitse rechter wel een uitspraak gedaan over het gebruik van dashcams. Hieruit blijkt dat het gebruik van een dashcam of het publiceren van de beelden niet is toegestaan vanwege privacyschending en dat een boete kan worden opgelegd.
  • Hongarije: Het gebruik van een dashcam is hier niet verboden, maar er mag in de openbare ruimte enkel met lage resolutie gefilmd worden. Data die u niet nodig heeft, moet u binnen vijf dagen verwijderen.
  • Kroatië: In Kroatië is het gebruik van een dashcam toegestaan, maar kijk uit bij bijvoorbeeld grensovergangen. Daar is het niet toegestaan filmopnames te maken.
  • Luxemburg: Het gebruik van een dashcam is in Luxemburg verboden. U mag wel een dashcam bezitten, maar u mag deze niet gebruiken. Gebruik van een dashcam is in Luxemburg een strafbaar feit waar u voor vervolgd kunt worden.
  • Oostenrijk: In Oostenrijk is het gebruik van een dashcam niet toegestaan. Er geldt hier een algemeen verbod op het zonder toestemming filmen van personen in openbare ruimten, ook op andere manieren dan met de dashcam. Heeft u toch gefilmd met een dashcam? Dan kunt u hiervoor een boete krijgen.
  • Portugal: Nog een land waar het niet toegestaan is om een dashcam te gebruiken. Voor het verzamelen van persoonlijke gegevens, waar camerabeelden ook onder vallen, in de openbare ruimte is toestemming van de Portugese Data Protection Autoriteit nodig.
  • Spanje: In Spanje is het gebruik van een dashcam niet echt verboden, maar wordt wel sterk afgeraden. Hier mag niet zomaar gefilmd worden in de openbare ruimte en er gelden specifieke regels voor databescherming. Daarnaast moet u expliciet toestemming vragen van de inzittenden van uw auto voor het gebruik van de camera.
  • Zwitserland: Het gebruik van dashcams wordt ook in Zwitserland sterk afgeraden. Filmen vanuit uw auto is in verband met privacywetgeving problematisch in dit land.

In de overige Europese landen is het gebruik van een dashcam geen probleem. Wel wordt er van u verwacht dat u zorgvuldig met de verzamelde data omgaat en deze niet zomaar publiceert. Verlaat u Europa en wilt u uw dashcam op een ander continent inzetten? Controleer dan altijd voor vertrek de lokale regels voor het gebruik van een dashcam. 

Dashcam kopen? Let dan zeker hier op!

De ene dashcam is de andere niet. Denk vooraf dus goed na over welke functies u belangrijk vindt en waar u de dashcam precies voor wilt gebruiken. 

1. Wat wilt u opnemen? Keuze uit een dashcam voor- en achter. 

Voordat u een dashcam koopt, moet u eerst weten wat u precies wilt opnemen. Wilt u enkel uw ritten vastleggen of ook wanneer uw auto ergens langere tijd stil staat? Een dashcam met parkeermodus registreert namelijk ook wanneer u geparkeerd bent. Dit kan op verschillende manieren, maar het is wel goed om te onthouden dat u dan een ‘permanente voedingskabel’ voor uw dashcam nodig heeft. 

Ook wanneer u enkel uw ritten wilt filmen, heeft u nog één extra keuze te maken: filmt u alleen wat er voor u gebeurt, of wilt u ook achteropkomend verkeer vastleggen? Bij de laatste optie heeft u een dual channel dashcam nodig: dat houdt in dat u ook een camera op uw achterruit installeert. 

2. Resolutie

Net als bij een reguliere camera, is resolutie, het aantal pixels, van een dashcam van groot belang. Er zijn nog veel dashcams te koop met een zogenaamde full HD-resolutie. Maar uit tests van ANWB blijkt, dat camera’s met Super HD, 2,7K of 4K resolutie bijna altijd veel betere beeldkwaliteit geven. Toch is een hogere resolutie niet per definitie een garantie voor een goede beeldkwaliteit. We raden u dan ook aan altijd beoordelingen van andere gebruikers op te zoeken. 

3. Geheugenkaart

Koop een grote en snelle geheugenkaart. Die zorgt voor een betrouwbare opslag van de beelden. Wanneer u een kaart van 16GB gebruikt, is deze al na een uur autorijden vol.

4. Bevestiging

Bent u van plan een dashcam te kopen, dan is het goed vooraf na te denken over de bevestiging van de camera. Gebruikt u de dashcam straks in één auto en kunt u hem ’s nachts laten zitten? Dan is een dashcam die u met een plakstrip monteert een prima keuze. Anders is het handiger om te kiezen voor een dashcam die u kunt bevestigen op een houder met een zuignap. 

5. Veiligheidsfuncties en GPS

Laat u bij het kopen van een dashcam niet verleiden door allerlei mooie veiligheidsfuncties. In de praktijk blijken snufjes als Lane Departure Warning System en Front Vehicle Departure Warning vooral voor veel irritatie te leiden, zonder veel toe te voegen. Een dashcam mét GPS daarentegen, is wel een aanrader. Bij een ongeval heeft u dan namelijk beschikking over de exacte locatie en de gereden snelheid. Daarmee heeft u meer en betrouwbaar bewijsmateriaal. 

6. Bediening

Veel dashcams hebben geen scherm voor de bediening. Wanneer u een dashcam gaat kopen, is het verstandig te letten op de manier waarop u de camera kunt instellen en uitlezen: kan dit enkel via een PC of ook via een app op uw smartphone? Het laatste is vaak het handigst. 

Denkt u eraan om een dashcam aan te schaffen? Bedenk u dan vooraf goed waar u de dashcam voor wilt gebruiken. En let goed op de actuele regelgeving mocht u de dashcam ook buiten Nederland willen gebruiken. 

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging