De vliegende auto dit jaar op de markt

Veel mensen denken bij vliegende auto’s nog steeds aan de tekenfilmserie de Jetsons. Toch komt er eind dit jaar een vliegende auto op de markt. De maker van de Kitty Hawk maakte bekend dat de vliegende auto eind 2017 in Amerika verkrijgbaar moet zijn. De term auto moet je overigens niet al te letterlijk nemen; het eerste prototype heeft nog het meeste weg van een combinatie tussen een jetski een een watervliegtuig.

vliegende auto

 

Concurrentie van eigen bodem

Eind dit jaar is het door Google’s Larry Page gefinancierde project Kitty Hawk klaar voor de Amerikaanse consumentenmarkt. Het wordt ook wel een ‘ultra-licht’ vliegtuig genoemd en het eerste prototype is gemaakt om over water te vliegen. Het is niet de eerste vliegende auto, ook een Nederlands bedrijf uit Raamsdonkveer is hier al een tijd mee bezig. Autofabrikant PAL-V zette hun combinatie tussen een auto en een helikopter begin dit jaar in de markt: de PAL-V Liberty. Klein nadeel: alleen een rijbewijs is niet voldoende om de Liberty te besturen.

Het is de bedoeling dat de Kitty Hawk wel bestuurd kan worden door iedereen met een rijbewijs. Wat de Kitty Hawk moet gaan kosten is ook nog niet duidelijk. Je kunt jezelf nu abonneren op de start-up voor honderd dollar met de toezegging dat je bij productie tweeduizend dollar korting ontvangt. Wij gaan er vooralsnog vooruit dat het een hobby blijft voor iemand met diepe zakken.

Er mag overigens nog niet mee naar het werk gevlogen worden om de files te vermijden. Voorlopig is het alleen toegestaan om de vliegende auto op plekken zonder verkeer te gebruiken.

Bekijk hier het filmpje over de Kitty Hawk:

 

Bronnen: Kitty HawkPAL-V