Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

Top-7 ADAS systemen en de functies ervan

De veiligheid van voertuigen is uiteraard erg belangrijk. En daarom wordt er veel geïnvesteerd in technologieën die helpen bij het voorkomen van verkeersongevallen. Deze technologieën worden Advanced Driver Assistance Systems genoemd, ook wel: ADAS of rijhulpsystemen. Deze technologieën zorgen ervoor dat rijvaardigheden geautomatiseerd, vergemakkelijkt en verbetert worden. En dit helpt bestuurders veiliger en beter te rijden. Denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen die u krijgt om botsingen te voorkomen zodat bestuurders tijdig in kunnen grijpen.

In dit artikel nemen we 7 Advanced Driver Assistance Systems met u door. En geven we u tips deze systemen werkend te houden. Want wanneer een ADAS systeem niet goed werkt, kan het uw rijgedrag zelfs negatief beïnvloeden.

Adaptieve Cruise Control

De Adaptieve Cruise Control (ACC) is een systeem waarmee bestuurders optimale afstand kunnen bewaren tot andere voertuigen. De snelheid wordt hiermee automatisch aangepast wanneer ze een voertuig naderen. De ACC werkt via een lasersensor of ingebouwde radar. Hierdoor wordt het voertuig geïnstrueerd om de snelheid te verlagen indien er een auto te dichtbij wordt genaderd. Het systeem laat het voertuig vertragen doordat het in de motor en remmen is geïntegreerd. Op deze manier kan het automatisch de snelheid minderen.

Lane departure Warning

Een Lane Departure Warning systeem helpt de bestuurder om het voertuig op de juiste rijstrook te houden. En zo helpt het de kans op botsingen te verminderen. Rijdt het voertuig over de rijstrook, dan zal het systeem daar een waarschuwing voor geven. Mogelijk door een alarm. Het systeem kan de strepen van de rijstrook herkennen doordat er een camera in de achteruitkijkspiegel is verwerkt.

Parkeerhulpsystemen en automatisch parkeren

Parkeerhulpsystemen worden veel gebruikt. Met sensoren op de voor- en achterbumpers kan het systeem andere voertuigen en obstakels detecteren en hier melding van maken. Zo is het makkelijker voor de bestuurder om in te parkeren.

Er zijn ook systemen die automatisch parkeren mogelijk maken. Deze systemen nemen de gehele auto over en zullen volledig automatisch inparkeren.

Dodehoekdetectie

Een ADAS systeem voor dodehoekdetectie gebruikt sensoren om de bestuurder te waarschuwen over gebeurtenissen in de dode hoek. Deze hoek kunt u als bestuurder niet zien, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Dodehoekdetectie kan de bestuurder waarschuwen via een alarm. Maar het kan ook zo zijn dat er een camera is ingebouwd, waarmee de dode hoek alsnog kan worden ingezien.

Intelligent Speed Adaption

Een Intelligent Speed Adaption systeem houdt de toegestane snelheid in de gaten. En door dit te vergelijken met de snelheid die u op dat moment rijdt, kan het u waarschuwen wanneer u over deze grens heen gaat. Let erop dat dit systeem niet in alle gebieden werkt. Dit komt omdat het niet beschikt over de snelheidslimiet van alle wegen in Nederland en de rest van de wereld.

Vermoeidheidsherkenning

Met vermoeidheidsherkenning wordt u gewaarschuwd wanneer uw aandacht niet volledig meer op de weg is gefocust. Zo kunnen sommige systemen aan het hoofd van een bestuurder herkennen of ze tekenen van slaperigheid vertonen. Het systeem zal de bestuurder waarschuwen zodat ongelukken kunnen worden voorkomen.

Verkeersbordherkenning

Wanneer u verkeersborden mist, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Verkeersbordherkenning zorgt ervoor dat u geen verkeersborden zal missen. Het zal namelijk verkeersborden herkennen en deze projecteren in uw auto. Op deze manier weet u zeker dat u van alle verkeersborden op de hoogte bent en dat u zo veilig mogelijk kunt rijden.

Aandachtspunten bij het gebruik van ADAS-systemen

ADAS-systemen maken het automobilisten veel makkelijker. Zo bieden ze ondersteuning tijdens het rijden en helpen ze zelfs om ongelukken te voorkomen. Maar dan moeten de systemen natuurlijk wel goed werken. Veel automobilisten zijn namelijk gewend aan de systemen, waardoor ze erop vertrouwen dat ze tijdens het rijden ondersteuning krijgen. Maar werken ze niet goed, dan kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

Slecht werkend ADAS-systeem na ruitvervanging

Een ADAS-systeem kan door verschillende oorzaken niet goed werken. Zo kan het zicht van camera’s geblokkeerd zijn door sneeuw, vuil of ijs. En daardoor kan het systeem niet goed z’n werk doen. Maar wat nog belangrijker is om te weten, is dat een ruitvervanging ook impact heeft op het ADAS-systeem. Is uw voorruit vervangen voor een nieuwe ruit? Dan moet de camera van eventueel aanwezige ADAS-systemen opnieuw worden gekalibreerd. De waardes kunnen na ruitvervanging namelijk afwijken, waardoor de camera niet de juiste informatie kan weergeven. Veel automobilisten zijn hier niet van op de hoogte.

Laat uw ADAS-systeem door experts kalibreren

Carglass® is het eerste ruitschadeherstelbedrijf in Nederland geweest dat ADAS-systemen kan kalibreren. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen het werken met gespecialiseerd apparatuur. Laat uw camera achter de voorruit na een ruitvervanging voor uw eigen veiligheid daarom altijd door specialisten uitvoeren. Zo kunt u na een ruitvervanging weer veilig aan het verkeer deelnemen.

Meer weten over ADAS en kalibratie?
ADAS kalibratie bij Carglass
Alles over ADAS

Categorieën ADAS Autoruiten