Is het gebruik van een dashcam toegestaan?

Dat dashcams steeds populairder worden zal u niet ontgaan zijn. Uit een recent onderzoek van EenVandaag onder ruim 23.000 Nederlandse automobilisten bleek dat 22% van de ondervraagden overwoog een dashcam aan te schaffen en zeker 5% er al één bezit. Maar is het gebruik van een dashcam in Nederland toegestaan? En hoe zit dat in het buitenland? Carglass zocht het voor u uit.

Regels rond gebruik dashcam in Nederland

Goed nieuws voor iedereen die overweegt een dashcam aan te schaffen: in Nederland is het gebruik van een dashcam toegestaan. Daarbij moet u wel opletten, dat de camera uw zicht op de weg niet belemmert.

Dat het gebruik is toegestaan, wil niet zeggen dat u ook zomaar de beelden van uw camera mag delen met anderen. Zodra een persoon herkenbaar in beeld komt, mogen beelden niet gepubliceerd worden. Ook kentekens mogen niet zomaar gepubliceerd worden. Deze beperkingen zijn opgelegd in het kader van de privacywetgeving, waarbij een kenteken óók gezien wordt als een persoonsgegeven. 

Bij een dispuut over, bijvoorbeeld, de toedracht van een ongeval mag u in Nederland dashcam-beelden als aanvullend bewijsmateriaal indienen. Aangezien de context van de beelden vaak ontbreekt, zijn de camerabeelden geen opzichzelfstaand bewijs. Het wordt echter een ander verhaal wanneer u uw dashcam buiten onze landsgrenzen gebruikt.

dashcam toegestaan

 
Het gebruik van een dashcam in het buitenland

Zodra u de grens over gaat, gelden er andere regels voor het gebruik van dashcams. We zetten de meest opvallende Europese regels voor u op een rijtje:

  • Duitsland: Hoewel er geen wetgeving specifiek voor het gebruik van dashcams is, heeft een Duitse rechter wel een uitspraak gedaan over het gebruik van dashcams. Hieruit blijkt dat het gebruik van een dashcam of het publiceren van de beelden niet is toegestaan vanwege privacyschending en dat een boete kan worden opgelegd.
  • Hongarije: Het gebruik van een dashcam is hier niet verboden, maar er mag in de openbare ruimte enkel met lage resolutie gefilmd worden. Data die u niet nodig heeft, moet u binnen vijf dagen verwijderen. 
  • Kroatië: In Kroatië is het gebruik van een dashcam toegestaan, maar kijk uit bij bijvoorbeeld grensovergangen. Daar is het niet toegestaan filmopnames te maken.
  • Luxemburg: Het gebruik van een dashcam is in Luxemburg verboden. U mag wel een dashcam bezitten, maar u mag deze niet gebruiken. Gebruik van een dashcam is in Luxemburg een strafbaar feit waar u voor vervolgd kunt worden. 
  • Oostenrijk: In Oostenrijk is het gebruik van een dashcam niet toegestaan. Er geldt hier een algemeen verbod op het zonder toestemming filmen van personen in openbare ruimten, ook op andere manieren dan met de dashcam. Heeft u toch gefilmd met een dashcam? Dan kunt u hiervoor een boete krijgen. 
  • Portugal: Nog een land waar het niet toegestaan is om een dashcam te gebruiken. Voor het verzamelen van persoonlijke gegevens, waar camerabeelden ook onder vallen, in de openbare ruimte is toestemming van de Portugese Data Protection Autoriteit nodig.
  • Spanje: In Spanje is het gebruik van een dashcam niet echt verboden, maar wordt wel sterk afgeraden. Hier mag niet zomaar gefilmd worden in de openbare ruimte en er gelden specifieke regels voor databescherming. Daarnaast moet u expliciet toestemming vragen van de inzittenden van uw auto voor het gebruik van de camera.
  • Zwitserland: Het gebruik van dashcams wordt ook in Zwitserland sterk afgeraden. Filmen vanuit uw auto is in verband met privacywetgeving problematisch in dit land. 

dashcam regels NL en buitenland

En in de rest van Europa? 

In de overige Europese landen is het gebruik van een dashcam geen probleem. Wel wordt er van u verwacht dat u zorgvuldig met de verzamelde data omgaat en deze niet zomaar publiceert. Verlaat u Europa en wilt u uw dashcam op een ander continent inzetten? Controleer dan altijd voor vertrek de lokale regels voor het gebruik van een dashcam.