Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,048 beoordelingen)

Houd uw ADAS-systeem vuilvrij met het vieze weer

Geïntegreerde rijhulpsystemen achter de voorruit van auto’s kunnen minder goed functioneren als vuil zich ophoopt op de autoruit. De systemen werken met camera’s die alleen functioneren als de autoruit vuil- en ijsvrij is. Nu de winter voor de deur staat is het zaak om altijd de autoruit schoon te houden. De zogenoemde Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) helpen automobilisten onder andere bij het tijdig afremmen of het rijden binnen de wegbelijning.

Vier keer vaker ongevallen bij ijsvorming

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) passen automobilisten hun weggedrag aan tijdens slecht weer. Hiermee neemt de kans op een verkeersongeluk door gladde weersomstandigheden toe met 77 tot 245 procent. In Nederland gebeuren vier keer zoveel ongevallen tijdens de herfst- en winterperiode. Nu auto’s steeds vaker beschikken over ADAS-systemen vertrouwen automobilisten daarom des te meer op deze rijhulpsystemen. Door middel van camera’s achter de voorruit kunnen deze ADAS-systemen de bestuurder ondersteunen tijdens het rijden. Ze voorkomen het onvrijwillig verlaten van een rijbaan, assisteren bij het maken van een noodstop, verbeteren het zicht bij nacht, bieden een 360 graden beeld of helpen bij inparkeren. ADAS-systemen zijn erg gevoelig, waardoor een vuile ruit voor een afwijking kan zorgen in het camerabeeld wat het ADAS-systeem gebruikt. Dit kan zorgen voor veiligheidsrisico’s.

Goed functionerende ADAS begint bij kalibratie

Niet alleen bestaat het risico dat ADAS-systemen die gebruikmaken van camera’s minder goed functioneren als de autoruit vuil is, maar die kans is er ook na een voorruitvervanging. Daarom schrijven autofabrikanten voor dat ADAS-systemen na een ruitvervanging gekalibreerd moeten worden. Carglass® was in 2015 het eerste autoruitschadeherstelbedrijf dat in al haar Nederlandse service centra ADAS-camerasystemen kalibreerde na een voorruitvervanging. Het specialisme begint al bij het tijdig herkennen van een auto met een ADAS-systeem. Camerakalibratie behoeft extra reparatietijd en professionele handelingen. Carglass® zorgt ervoor dat al haar monteurs continu op de hoogte zijn van de laatste technologische ontwikkelingen, beschikken over de juiste hulpmiddelen en weten hoe ze hier mee om moeten gaan zodat de auto snel weer veilig de weg op kan.

Categorieën ADAS Autoruiten Verkeersveiligheid