Dashcam kopen? Let dan zeker hier op!

Een dashcam is een kleine camera die u boven uw dashboard monteert. Zodra u uw auto start, begint de camera te filmen en legt uw ritten vast. Er is een breed scala aan dashcams te koop. De prijzen variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s. Er zijn dan ook verschillen: de ene dashcam is de andere niet. Waar dat in zit, leggen we in dit blog uit, waarin we tips geven waar u op moet letten als u een dashcam wilt kopen.

De 6 belangrijkste zaken om over na te denken zijn: 

1. Wat wilt u opnemen?

Voordat u een dashcam koopt, moet u eerst weten wat u precies wilt opnemen. Wilt u enkel uw ritten vastleggen of ook wanneer uw auto ergens langere tijd stil staat? Een dashcam met parkeermodus registreert namelijk ook wanneer u geparkeerd bent. Dit kan op verschillende manieren, maar het is wel goed om te onthouden dat u dan een ‘permanente voedingskabel’ voor uw dashcam nodig heeft. 

Ook wanneer u enkel uw ritten wilt filmen, heeft u nog één extra keuze te maken: filmt u alleen wat er voor u gebeurt, of wilt u ook achteropkomend verkeer vastleggen? Bij de laatste optie heeft u een dual channel dashcam nodig: dat houdt in dat u ook een camera op uw achterruit installeert. 

4-voordelen-dashcam

2. Resolutie

Net als bij een reguliere camera, is resolutie, het aantal pixels, van een dashcam van groot belang. Er zijn nog veel dashcams te koop met een zogenaamde full HD-resolutie. Maar uit tests van ANWB blijkt, dat camera’s met Super HD, 2,7K of 4K resolutie bijna altijd veel betere beeldkwaliteit geven. Toch is een hogere resolutie niet per definitie een garantie voor een goede beeldkwaliteit. We raden u dan ook aan altijd beoordelingen van andere gebruikers op te zoeken. 

3. Geheugenkaart

Koop een grote en snelle geheugenkaart. Die zorgt voor een betrouwbare opslag van de beelden. Wanneer u een kaart van 16GB gebruikt, is deze al na een uur autorijden vol.

4. Bevestiging

Bent u van plan een dashcam te kopen, dan is het goed vooraf na te denken over de bevestiging van de camera. Gebruikt u de dashcam straks in één auto en kunt u hem ’s nachts laten zitten? Dan is een dashcam die u met een plakstrip monteert een prima keuze. Anders is het handiger om te kiezen voor een dashcam die u kunt bevestigen op een houder met een zuignap. 

dashcam kopen bevestiging zuignap nextbase

5. Veiligheidsfuncties en GPS

Laat u bij het kopen van een dashcam niet verleiden door allerlei mooie veiligheidsfuncties. In de praktijk blijken snufjes als Lane Departure Warning System en Front Vehicle Departure Warning vooral voor veel irritatie te leiden, zonder veel toe te voegen. Een dashcam mét GPS daarentegen, is wel een aanrader. Bij een ongeval heeft u dan namelijk beschikking over de exacte locatie en de gereden snelheid. Daarmee heeft u meer en betrouwbaar bewijsmateriaal. 

6. Bediening

Veel dashcams hebben geen scherm voor de bediening. Wanneer u een dashcam gaat kopen, is het verstandig te letten op de manier waarop u de camera kunt instellen en uitlezen: kan dit enkel via een PC of ook via een app op uw smartphone? Het laatste is vaak het handigst. 

dashcam kopen

Populariteit dashcams neemt toe 

De dashcam wint de laatste jaren aan populariteit en dat is helemaal niet zo vreemd. Want met een dashcam in uw auto heeft u altijd een onpartijdige getuige als het eens misgaat. En met bovenstaande tips in uw achterhoofd, weet u zeker dat u de juiste dashcam koopt!