Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

Zijn winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland verplicht gedurende de wintersportmaanden?

Voor veel automobilisten is de winterbanden- en sneeuwkettingenverplichting in Duitsland onduidelijk. Zijn winterbanden nu wel of niet verplicht en moet ik naast de winterbanden ook sneeuwkettingen meenemen? Zeker nu de wintersportperiode nadert is dit een veelgestelde vraag van automobilisten. En waar moet u verder nog rekening mee houden als u ’s winters met de auto naar Duitsland vertrekt? Hieronder geven we antwoord op al uw vragen.

Winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden

In Duitsland is het verplicht om de auto te voorzien van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Het rijden op zomerbanden tijdens winterse omstandigheden in Duitsland is dus zeker niet toegestaan. Maar wanneer spreken we nu precies van winterse omstandigheden? Volgens de wet is er sprake van winterse omstandigheden bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs. Er geldt in Duitsland dus geen vaste periode wanneer winterbanden verplicht zijn, want ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden. Houdt hier dus rekening mee als u rondom de winterperiode naar Duitsland gaat. Zeker voor wintersporters is het belangrijk dat uw auto beschikt over winterbanden, maar vergeet ook zeker de winteruitrusting niet.

Wat verstaan we onder een winteruitrusting?

Naast de winterbandenverplichting (of all season banden), moet de auto volgens de Duitse wet ook zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Hiermee wordt bedoeld dat er in de auto antivries en ruitenwisservloeistof aanwezig moeten zijn en de auto moet beschikken over goed-werkende ruitenwissers. Is dit niet het geval, dan kan een boete worden opgelegd of kan u (gedeeltelijk) (mede)aansprakelijk gesteld worden bij ongelukken. Uw verzekering kan in dat geval besluiten niet of minder te vergoeden. Check uw ruitenwissers dus goed van te voren en laat deze indien nodig tijdig vervangen. Lees meer op onze pagina ruitenwissers vervangen.

Heb ik naast winterbanden ook nog sneeuwkettingen nodig?

Ook als u op winterbanden rijdt, kunnen sneeuwkettingen soms noodzakelijk zijn. Op sommige bergwegen zijn ze onder bepaalde weersomstandigheden zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord met sneeuwkettingen. Let tevens op dat er bij het gebruik van sneeuwkettingen in Duitsland een maximum snelheid geldt van 50 km/u. Zeker als u op wintersportvakantie naar Duitsland gaat is het dus verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen.

Categorieën Verkeersveiligheid