Warme dikke truiendag

warme-dikke-truiendag_1

Afgelopen vrijdag 7 februari vierden wij ‘warme truiendag’ in Nederland. Onze Zuiderburen noemen het ‘dikketruiendag‘ en vieren dit op 14 februari gelijktijdig met Valentijn, de dag van de liefde. Naast het versturen van valentijnsrozen, wordt op vrijdag de dikke rode trui aangetrokken en de thermostaat een graadje lager gezet.

Wat is (warme) dikketruiendag?

Deze dag is in het leven geroep vanwege de klimaatverandering. Dit naar aanleiding van het Kyoto protocol dat in december 1997 werd opgesteld en door vele landen ondertekend op 16 februari 2005. Het verdrag regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (CO2 uitstoot). Het is een protocol onder het Klimaatverdrag.

Wat is CO2 uitstoot?

CO2 is een kleurloos en reukloos gas dat in de atmosfeer voorkomt. Het grootste deel van de CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Deze worden verbrandt om energie op te wekken. Hierbij valt te denken aan warmte, gas en elektriciteit. De opwekking van energie uit deze fossiele brandstoffen brengt een steeds grotere schade toe aan het milieu (het broeikaseffect). Om ervoor te zorgen dat onze aarde leefbaar blijft, is er steeds meer aandacht voor CO2 reductie.

warme-dikke-truiendag_2
bron foto: autokanaal.be

Wat kun je zelf doen om CO2 uitstoot te verminderen?

Er is onder andere veel energie te besparen bij het verwarmen van je huis, een kantoor of de school. Een aantal snelle tips waar jezelf aan kunt denken:

  • Trek je dikke trui aan, daar blijf je lekker warm bij
  • Zet de verwarming 1 of 2 graden lager, dat bespaart 7% energie per graad en dus 7% CO2-uitstoot
  • Doe de lichten uit in kamers en ruimtes waar je niet hoeft te zijn
  • Laat de auto wat vaker staan en pak de fiets of ga lopen (daar word je lekker warm van)
  • Als je het al niet had gedaan, vervang de goeie ouwe gloeilamp voor energiezuinige lampen
  • Zet de computer uit zodra je klaar bent
  • Als je toch al van plan was een nieuwe koelkast, wasmachine of droger te kopen, koop er dan eentje met het officiële energielabel

Veel van deze acties werken ook nog eens door in je eigen portemonnee. Je kunt hiermee flink wat euro’s per jaar besparen.

warme-dikke-truiendag_3
Trek je dikke trui aan en zet de verwarming een graadje lager (bron foto: www.she.be)