Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

Voorkom te laat op het werk dankzij handige wintertips

De winter staat weer voor de deur. Een periode waarin veel automobilisten te maken krijgen met de ongemakken van kou en vorst. Hieronder volgen een aantal handige wintertips die ervoor zorgen dat je ’s ochtends niet te laat op het werk komt door vastgevroren autodeuren- of sloten, een dikke laag ijs op je autoruiten, kapotte ruitenwissers, beslagen ruiten door condens of een bevroren handrem.

Tip 1: gebruik een slotontdooier bij een vastgevroren slot

Bij vorst kan het slot van een auto snel bevriezen waardoor je de auto niet meer in komt. Geen pretje op de vroege ochtend. En al helemaal niet als je er achter komt dat je de slotontdooier al die tijd in de auto hebt bewaard. Niet doen dus.

slotenservice
gebruik slotenontdooier voor je autoslot bij bevriezing (bron foto: winschotenslotenmaker.nl)

Probeer een bevroren autoslot niet met man en macht open te krijgen. Je bent namelijk verder van huis met een gebroken sleutel. Gebruik daarom altijd een slotontdooier en laat deze een paar minuten intrekken. Slotontdooiers zijn bij de meeste tankstations te koop.

Tip 2: voorkom vastgevroren autodeuren met talkpoeder of glycerine

Autodeuren vriezen in de winter vaak vast doordat de deurrubber uitgedroogd is of scheuren bevat. Hierdoor kan vocht in de rubber blijven staan. Bij vorst kunnen de rubbers van de deur en de carrosserie aan elkaar blijven plakken waardoor je de auto niet in kan komen.

Je kan dit voorkomen door de rubbers van de auto in te smeren met glycerine. Dit zorgt er voor dat de rubbers soepel, elastisch en waterafstotend blijven, waardoor de kans kleiner wordt dat de autodeuren vastvriezen.

Deurrubbers die in goede staat zijn kunnen toch vastvriezen. Het aanbrengen van talkpoeder verhelpt dit probleem.

Tip 3: manieren om de autoruiten ijsvrij te maken

De meest voor de hand liggende manier om de autoruiten ijsvrij te maken is door middel van een ijskrabber. Zorg dat deze in je auto ligt. Goed om te weten is dat vorst sneller hecht aan een vieze ruit, dus schone autoruiten kunnen je werk besparen. Ook een ruitenontdooier is geen overbodige luxe om dichtgevroren autoruiten snel ijsvrij te maken.

Wat je echter nooit moet doen is heet water op de autoruiten gooien om deze te ontdooien. Hierdoor kan een barst in de ruit ontstaan. Zet ook niet de verwarming vol aan tijdens het krabben, want door het onverwachte temperatuurverschil kan een mogelijk sterretje in de ruit een barst worden.

Wel kun je een zakje met heet water over de ruiten heen en weer bewegen, zodat de ruiten sneller ontdooien. Nog handiger is om de autoruit ’s nachts af te dekken met een voorruit scherm om nachtvorst tegen te gaan. Je hoeft de voorruit dan niet meer te krabben en er ontstaan geen onnodige krassen door zand op de ruiten. 

auto onder de sneeuw
dek je voorruit af met een autoruitscherm (bron foto: abes.nl)

Tip 4: controleer of de ruitenwissers uit staan

Controleer altijd even ,voordat je de motor start en de autoruiten ijsvrij gaat maken, of de ruitenwissers uit staan. Wanneer je vastgevroren ruitenwissers aan zet, is de kans groot dat de rubbers en de motor van de wissers kapot gaan. Ook bij een pak sneeuw op de voor- of achterruit is het beter om de ruitenwisser nog niet aan te zetten. Wacht hier even mee tot de ruiten helemaal sneeuw- en ijsvrij zijn.

Tip 5: geen beslagen ruiten meer door silicagelzakjes

In de winter neemt de luchtvochtigheid in de auto toe waardoor de autoruiten snel beslaan. Na het ijsvrij maken van de autoruiten is er vaak nog veel condens in de auto waardoor de ruiten lang beslagen blijven. Natuurlijk kun je de airconditioning aanzetten en vijf à tien minuten wachten. Het helpt dan als je de centrale dashboardroosters dicht doet, zodat er meer lucht naar de voorruit gaat en minder snel beslaat. Maar het kan ook anders, namelijk met silicagelzakjes.

Silicagelzakjes

Iedereen kent ze wel, die kleine witte zakjes met balletjes, die altijd in schoenendozen en andere verpakkingen zitten. Veel mensen gooien deze zakjes meteen weg, maar vanaf vandaag kun je ze beter bewaren. Ze zijn enorm handig om de auto vochtvrij te houden. Door een aantal silicagelzakjes op je dashboard te leggen zul je merken dat je geen last meer hebt van een beslagen voorruit. 

silica gel in je auto
silicagelzakjes op je dashboard (bron foto: extremeidaho.com)

Kattenbakvulling

Een 'vochtopnemer' is ideaal als je een auto hebt waarbij de autoruiten snel beslaan. Je kunt er een kopen of zelf maken. Probeer deze eenvoudige methode en je zult merken dat de autoruiten al na een aantal dagen niet meer beslaan.

Vul een sok met kattenbakvulling en knoop de sok dicht. Doe er ter bescherming nog een sok overheen. Leg de sok in de auto en de kattenbakvulling zal het vocht voortaan absorberen.

Tip 6: zet de auto in de winter niet op de handrem

In de zomer zetten veel automobilisten na het parkeren de auto op de handrem. In de winter kun je dit beter niet doen. Bij vorst kunnen de bedieningskabels van de handrem namelijk vastvriezen.

Een bevroren handrem kun je voorkomen door de auto in de versnelling te zetten wanneer het gaat vriezen. Hiermee heb je hetzelfde effect als het aantrekken van de handrem. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de auto gaat rollen.

Mocht de handrem toch een keer vastvriezen, probeer dan eerst de handrem extra aan te trekken. Lukt dit niet, zet dan de kachel hoog en laat de motor vijftien minuten draaien. De handrem zal vanzelf ontdooien.

Lees ook ons blog over wintertips bij autopech.

Categorieën Autoruiten Cultuur Verkeersveiligheid