Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,049 beoordelingen)

Verschil uitlijnen en balanceren autobanden

Heeft u het idee dat uw auto naar links of rechts uitwijkt als u het stuur even loslaat? Dan is het belangrijk om uw uitlijning te laten controleren. Grote kans dat uw wielen namelijk niet meer in de juiste stand staan ten opzichte van uw auto. Hoe komt het dat uw uitlijning ontregeld raakt? Waarom is het laten uitlijnen van uw auto zo belangrijk? Wat is nu precies het verschil tussen uitlijnen en balanceren? Hoe lang duurt een uitlijning en hoeveel kost het? We leggen het hieronder allemaal uit.

Hoe komt het dat uw uitlijning ontregelt raakt?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het ontregelen van uw uitlijning. De meest voor de hand liggende is een aanrijding. Veel mensen weten dat de kans groot is dat u na een aanrijding/botsing uw auto moet uitlijnen. Maar soms kunnen er ook andere redenen zijn voor het ontregelen van uw uitlijning. We zetten deze voor de duidelijkheid even voor u op een rijtje:

  • Als u betrokken bent geweest bij een aanrijding
  • Als u hard een stoeprand heeft geraakt of hard door een kuil bent gereden
  • Als u nieuwe banden koopt en daar zo lang mogelijk plezier van wilt hebben
  • Na het vervangen van een wiellager of een dergelijke reparatie aan uw auto
uitlijnen uitbalanceren auto carglass
Uitlijnen autobanden (bron:www.caoomen.nl)

Waarom is het zo belangrijk?

Door een verkeerde uitlijning kunnen de autobanden sneller slijten wat van invloed is op het weggedrag van uw auto. De belangrijkste redenen om een correcte uitlijning te hebben zijn:

  • Uw banden slijten minder snel; de banden gaan dus langer mee en zetten betere prestaties neer
  • U bespaart brandstofkosten omdat u zuiniger rijdt
  • Uw auto rijdt makkelijker
  • U rijdt veiliger, omdat u onstabiel weggedrag vermijdt en uw auto minder zal scheeftrekken

Wat is nu precies het verschil tussen uitlijnen en balanceren?

Het uitlijnen en uitbalanceren van uw banden zijn twee totaal verschillende begrippen, maar worden vaak met elkaar verward. De uitlijning of geometrie van de auto regelen betekent dat de wielen worden bijgesteld tot deze weer loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Bij het balanceren van de banden wordt gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen bij bepaalde snelheden. 006RCS_road-car-tire

Hoe lang duurt een uitlijning? En wat kost het?

Het uitlijnen van uw banden is voor een bandenspecialist een heel eenvoudige klus. Vaak duurt dit slechts 30 minuten. Vraag uw bandenspecialist hoeveel een uitlijning precies kost.

Categorieën Producten Verkeersveiligheid