Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

Vakantieklaar maken van uw auto

Vakanties zijn geboekt, alle tassen worden ingepakt en de temperaturen vliegen omhoog: de zomervakantie staat weer voor de deur! Gaat u met de auto naar de vakantiebestemming? Zorg er dan voor dat ook uw auto helemaal klaar is voor vertrek. Denk aan de volgende punten:

  • Vloeistoffen bijvullen
  • Remmen controleren
  • Bandenspanning controleren
  • Verlichting
  • Uitrusting in uw auto

Vloeistoffen bijvullen

Motorolie: voldoende motorolie is belangrijk, omdat elk voertuig olie verbruikt. De oliepeilstok heeft inkepingen die een minimum en een maximum aangeven. In het onderhoudsboekje staat aangegeven welke olie in uw auto hoort. Olie peilen doet u bij een koude motor. Veeg voordat u begint met peilen de peilstok schoon met een doek. Vul de olie aan en zorg dat u ongeveer een liter olie in uw kofferbak heeft liggen.

Ruitenwisservloeistof: goed zicht is erg belangrijk voor de veiligheid. Tijdens een lange reis kan de voorruit erg vies worden en dan biedt ruitenwisservloeistof een uitkomst. Gebruik bijvoorbeeld anti-insecten-ruitenwisservloeistof. Open de motorkap, zoek de gekleurde dop met een afbeelding van een ruit erop en vul de vloeistof tot net onder het maximum.

Koelvloeistof: deze vloeistof zorgt onder andere voor het koelen van uw auto, wat belangrijk is als u lange afstanden in de zon moet afleggen. Controleer voor vertrek of er genoeg koelvloeistof in het reservoir zit en vul deze bij als de motor is afgekoeld.

Remvloeistof: kracht van het rem- of koppelingspedaal, wordt via de remvloeistof aan de rem of koppeling doorgegeven. Controleer het peil van de remvloeistof door naar het remvloeistofreservoir te kijken. Dit doet u door de motorkap te openen en vervolgens het reservoir van de remvloeistof te zoeken. Als de remvloeistof onder het minimum streepje is, dan is het belangrijk om deze bij te vullen tot aan het maximum.

Controleer uw vloeistoffen voordat u op vakantie gaat (bron: www.youtube.com)

Remmen controleren

Laat de remmen van uw voertuig controleren voordat u op vakantie gaat. Uw remmen hebben het namelijk zwaarder te verduren als u door de bergen moet rijden. Tijdens de controle van uw remmen, worden de remschijven en remblokken nagelopen. Controleer zelf regelmatig uw remvloeistof in het reservoir.

Bandenspanning controleren

Ook is het belangrijk dat de bandenspanning van uw voertuig goed is. Een te zachte band wordt sneller warm, waardoor de kans op een klapband groter is. Daarentegen zorgt een te hoge bandenspanning voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage. Zelf uw bandenspanning controleren? Zoek dan in het instructieboekje van uw auto naar de juiste spanning van de banden en stel de bandenpomp in op de gewenste spanning. Heeft uw auto een volle bepakking omdat u op vakantie gaat? Dan mag de bandenspanning vaak iets hoger zijn. Sluit vervolgens de bandenpomp op het ventiel aan. Als er genoeg spanning op de banden staat, gaat er een piepje af. Draai ten slotte het ventieldopje weer terug op de banden.

bandenspanning controlen vakantie auto
Controle bandenspanning (bron: vak.expert)

Verlichting

Controleer voor vertrek ook de verlichting van uw auto: koplampen, richtingaanwijzers, remlicht. Als een van de lichten het niet doet, vermindert dit uw zicht en wordt u slechter gezien door andere weggebruikers. Daarom is het belangrijk dat alle lichten goed werken. Loop om uw auto heen om alle lichten te controleren en zorg ook dat u altijd een set met reservelampen in uw auto heeft liggen.

Uitrusting en documenten in uw auto

Mocht u onderweg toch pech krijgen, zorg dan dat u een aantal zaken bij de hand heeft, zoals een gevarendriehoek, een reservewiel en een sleeptouw. Daarnaast is het ook handig om veiligheidshesjes, reservelampen, een verbanddoos en een kleine brandblusser mee te nemen. Per land zijn hier andere regels aan verbonden. Controleer de regels van uw vakantieland voor vertrek. Vergeet ook belangrijke documenten niet mee te nemen, zoals geldige autopapieren, het Europese Schadeformulier en de groene kaart.

Zomercheck van uw auto

Veel garages bieden een auto zomercheck aan, waar u uw auto op alle bovengenoemde punten kunt laten checken door professionals. Houd er rekening mee dat sommige aanbieders wel kosten in rekening kunnen brengen voor punten die u zelf ook had kunnen doen, zoals ruitenwisservloeistof bijvullen. Laat uw auto dus checken door de garage, of controleer zelf of uw auto vakantieklaar is.

Categorieën Cultuur Producten Verkeersveiligheid