Trick or Treat

Vandaag wordt in een aantal landen fanatiek het feest van Halloween gevierd. Bij Halloween denk je aan pompoenen, doodskoppen en skeletten, geesten en heksen. In Nederland besteden we er steeds meer aandacht aan de laatste jaren. In landen zoals Engeland, Ierland en de Verenigde Staten is het al heel lang een razend populair festijn.

trick-or-treat_1
Halloween wordt in Nederland steeds populairder

Waar komt Halloween vandaan

Het woord ‘Halloween’ is een afgeleide van ‘All Hallows Eve’ oftewel avond voor Allerheiligen. In de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november, het begin van de winter na het binnenhalen van de oogst. 31 oktober was voor de Kelten dus oudejaarsavond.

Kelten en Druïden

De Kelten geloofden dat op die avond de doden herrezen en op zoek gingen naar voedsel. De Druïden maakten grote vuren waar iedereen bij elkaar kwam en als offer voedsel in het vuur gooiden voor de overledenen. De Kelten droegen tijdens het offeren kostuums in de vorm van dierenkoppen en -huiden en spraken met elkaar over voorspoed voor het komende jaar.

trick-or-treat_2
(bron foto: whilome.wordpress.com)

Jack-o-lantern

Pompoenen worden geassocieerd met Halloween. Vooral in de Verenigde Staten kom je ze overal tegen in de tijd voor Halloween. De pompoenen worden uitgehold en versierd met uitgekerfde gezichten. ’s Avonds geeft dat een prachtig effect door een kaarsje in de pompoen te plaatsen. Ze worden ook wel Jack-o-Lanterns genoemd. In de weken voor Halloween is iedereen druk bezig met het bewerken van de pompoenen en wordt van de inhoud o.a. heerlijke pompoenensoep gemaakt.

trick-or-treat_3
Trick-or-treat op 31 oktober (bron foto: mountephraim-nj.com)

Trick-or-Treat

De traditie voor de kinderen is ‘trick-or-treat’. Uitgedost in de mooiste kostuums met lampionnen en pompoenen gaan ze langs de deuren, bellen aan en roepen ‘trick-or-treat’. De bedoeling is dat ze met een volle zak snoep naar huis gaan.

Halloween en auto’s

Wat hebben auto’s met Halloween te maken zou je denken? In de tijd van de Kelten en de Druïden hadden ze toch geen auto’s? Dat klopt, maar als je je huis kunt versieren, Halloween kostuums aan kunt trekken, waarom dan ook niet je auto pimpen naar de Halloween stijl.

Hieronder een paar mooie voorbeelden van auto’s die eenvoudig of zeer exclusief op die manier zijn gepimpt.

trick-or-treat_4
(bron foto: eterman.com)
trick-or-treat_5
(bron foto: allworldcars.com)
trick-or-treat_6
(bron foto: eterman.com)
trick-or-treat_7
(bron foto: allworldcars.com)
trick-or-treat_8
(bron foto: content.usatoday.com)
trick-or-treat_9
(bron foto: loyalkng.com)
trick-or-treat_10
(bron foto: motortopia.com)
trick-or-treat_11
(bron foto: complex.com)