Stella de zonne auto

Op 4 juli jl. onthulden 22 studenten van de TU Eindhoven ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie: Stella (Latijn voor ster)!

stella-de-zonne-auto1
‘Stella’ de zonne-energie personenauto van het Solar Team Eindhoven (STE)

Toekomst auto van vandaag

Het ‘Solar Team Eindhoven (STE)’ dat bijna een jaar lang werkte aan ‘Stella’ is een team van 22 enthousiaste top studenten dat aan de wereld wil tonen dat rijden met een elektrische personenauto die deels wordt aangedreven door zonne-energie geen toekomstmuziek is, maar vandaag al kan.

‘Stella’ moet in staat zijn in één dag een gezin naar Frankrijk te vervoeren, bruikbaar zijn voor woon-werk verkeer en bovenal comfortabel.

Een aerodynamisch & lichtgewicht

Door een zo klein mogelijk frontaal oppervlak en een optimale aerodynamische vorm heeft ‘Stella’ vele malen minder luchtweerstand dan de gemiddelde personenauto. Daarmee is een forse verlaging in energiegebruik mogelijk.

Door gebruik van hoogwaardige materialen en slimme constructietechnieken is zij extreem licht zonder in te leveren op betrouwbaarheid.

stella-de-zonne-auto2
Stella’ moet in staat zijn in één dag een gezin naar Frankrijk te vervoeren

‘Stella’ is energiepositief

De energie die zij genereert levert gemiddeld meer elektriciteit op dan de auto verbruikt. Het energieoverschot kan daardoor worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Daarmee is zij energiepositief.

Test periode voor ‘Stella’

Nu de auto is opgeleverd, is er een periode van serieus testen aangebroken. De studenten testen op verschillende banen rondom Eindhoven onder andere de snelheid, rijcyclus (slalom, remtest, accelereren), uitwijkproeven en draaicirkels. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk door de keuringen van de RDW en World Solar Challenge heen zal komen.

stella-de-zonne-auto3
Vele testen worden gedaan om door de keuringen van de RDW en World Solar Challenge te komen

World Solar Challenge oktober 2013

Het Solar Team Eindhoven zal dit jaar deelnemen aan de Solar Challenge Race in de ‘Cruiser’ klasse. Vele (studenten)teams vanuit alle hoeken van de wereld doen aan deze wedstrijd mee met eigen ontwikkelde zonne-auto’s. De start is op 6 oktober in Darwin en na ongeveer 3.000 kilometer eindigt de race in Adelaide op 13 oktober 2013.

stella-de-zonne-auto4
De World Solar Challenge gaat over een afstand van 3.000km door Australie
Een groot deel van de te gebruiken energie wordt onderweg opgevangen door zonnecellen. Het is onderweg maximaal vier keer mogelijk om de lichte accu bij te laden, dit betekent dat de auto minimaal 600 kilometer zelfstandig kan rijden op elektrische energie. De teams zijn volledig op zichzelf aangewezen en moeten alle 7 checkpoints zien te halen.

Mijlen kopen en team volgen

Wilt u het team steunen en ‘Solar miles’ kopen? Ga dan naar de website van het Solar Team Eindhoven en koop een mijl. Het team is te volgen op Facebook.