Slim kruispunt

Eén van de vervelendste én gevaarlijkste dingen in het verkeer is toch wel het niet geven en krijgen van voorrang. Vooral op het kruispunt wil het nog wel eens misgaan. Gelijkwaardige kruispunten en haaientanden ten spijt; veel weggebruikers hebben maling aan de geldende voorrangsregel. Vooral fietsers hebben daar een handje van.

Gelukkig heeft kennisorganisatie TNO een plan om alle kruispunten in Nederland een flinke oppepper te geven. In Helmond is TNO bezig met het testen van een extreem innovatief kruispunt vol sensoren en andere technische hoogstandjes.

slim-kruispunt_1
Het slimme kruispunt, wordt dat de toekomst? (bron foto: bron: acquirepublishing.nl)

Praten met het kruispunt

Het Helmondse kruispunt is uitgerust met techniek die communiceert met de aanwezige auto’s. De sensoren van het kruispunt registreren alle weggebruikers en vertellen auto’s gebruik te maken van hun Autonomous Emergency Braking (AEB) systeem. Als een voetganger of fietser voor de auto verschijnt, wordt de auto automatisch, in een mum van tijd, gesommeerd te stoppen.

slim-kruispunt_2
“Halt, ik ben van TNO!” (bron foto: TNO.nl)

Veiliger kruispunt

Sterker nog, als er wordt gecommuniceerd tussen de auto, de fiets en het kruispunt, kan het systeem een voorspelling doen van een aankomend ongeluk. Het systeem leest de snelheid van alle gebruikers en de afstand die ze tot elkaar hebben. Een noodstop is dan niet nodig, het kruispunt kan via lichten dan aangeven aan de weggebruikers dat ze te snel elkaar naderen. Mochten de fietser en de auto daar geen aandacht aan besteden, dan pas wordt er een noodstop uitgevoerd. Zo wordt het kruispunt veiliger en zijn verkeersdeelnemers goed op de hoogte van hun rijgedrag.

slim-kruispunt_3
Het slimme kruispunt in een oogopslag. (Bron: AD.nl)

En nu?

Het zal nog jaren duren voor dit bijzondere kruispunt echt in gebruik genomen kan gaan worden. Het TNO moet veel testen. Daarnaast moeten auto’s en fietsers wel uitgerust zijn met de juiste technieken om die sensoren te begrijpen. Tot die tijd blijft het dus extra goed opletten bij kruispunten. Dat geldt ook voor fietsers!

slim-kruispunt_4
Nee, dit is niet veiliger. (bron foto: dirtybutton.com)