Pratende auto’s

Ben jij zo’n persoon die tegen zijn auto praat? Dan moet je niet vreemd opkijken als je auto binnenkort terug praat!

pratende-autos_1
Gaan auto’s binnenkort terugpraten? (bron foto: happynews.nl)

Diepzinnige gesprekken

Auto’s worden natuurlijk steeds slimmer; ze kunnen zelf inparkeren en wellicht straks ook zelf rijden, maar echt een diepzinnig gesprek met je vierwieler voeren lijkt er niet in te zitten. Toch is het goed mogelijk dat het tussen auto’s onderling nog wel eens flink kan gaan. Dankzij V2V technologie (Vehicle-to-vehicle) kunnen auto’s met elkaar gaan communiceren. Deze ‘gesprekken’ gaan puur over afstanden tot elkaar, snelheden en rijdrichtingen. Een draadloos communicatiesysteem kan een door rood rijdende auto een signaal laten uitsturen dat er voor zorgt dat naderende auto’s stoppen. 

Heel veilig, zeker voor ambulances en brandweerwagens.

pratende-autos_2
Communicatie tussen voertuigen via V-2-V systeem (bron foto: extremetech.com)

Auto praat met lantaarnpaal

Maar enkel met elkaar communicerende auto’s sluit natuurlijk de omgeving buiten. Daarom wordt er ook gewerkt aan V1I communicatie: Vehicle-to-infrastructure. Hierbij communiceert de auto met de weg, de borden en lantaarnpalen. Zo kan ’s nachts de straatverlichting bijvoorbeeld uitgezet worden, omdat deze automatisch aanspringt als een naderende auto zichzelf aankondigt. Een snelheidsbord kan een auto vertellen dat hij vaart moet minderen, of juist wat harder mag gaan karren.

pratende-autos_3
Auto praat met stoplicht, het V2I systeem (bron foto: extremetech.com)

Gas terug nemen

Deze technologieën kunnen onze verkeersbeleving voorgoed veranderen, maar of dit per se positief is, moet nog blijken. Als een verkeersbord kan communiceren met een auto, kan het wellicht ook opdrachten verzenden in het kader van verkeersveiligheid. Is er een ongeluk gebeurd? Dan kan de weg alle rijdende auto’s de opdracht geven gas terug te nemen. Klinkt veilig, maar kan mensen met grote haast, zoals een man met bevallende vrouw naast hem, uiteraard veel ellende bezorgen. Kwaadwillenden zouden communicatie kunnen overnemen en zo een heel land kunnen platleggen. 

En daarnaast, hoe fijn zou jij het vinden als je auto opeens tegen je zin stil komt te staan omdat een haperend verkeersbord daar opdracht toe geeft?