Nederlandse supersterren

nederlandse-supersterren1
Nederlandse supersterren: vestingsteden

Meestal spreken we over een sterretje in de autoruit en onze sterren van de Carglass Mobiele Service die dat dan komen repareren. Maar er zijn ook heel andere sterren die stralen en die we zeker niet mogen vergeten: Prachtige vestingsteden in de vorm van een ster!

Vestingsteden in Nederland

Vestingsteden zijn steden die van de 15e tot de 18e eeuw versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Deze moesten de burgerbevolking beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Veel van de vestingsteden kun je herkenning aan de stervorm.

Steden in de vorm van een ster

Een aantal van deze steden willen we op deze pagina laten stralen, met dank aan Google Maps. De ster is duidelijk te herkennen met hier en daar een link naar een flinke barst.

Website over vestingsteden

Wilt u meer weten over de vestingsteden in Nederland en hoe mooi ze zijn, ga dan naar de website www.vestingsteden.nl. Op de website vindt u alles over de bezienswaardigheden, vestingstedendagen, fietsroutes en uiteraard de geschiedenis van de vestingsteden.

1. Bourtange

nederlandse-supersterren2
Bourtange (Zuid-oost Groningen) in de vorm van een kerstster. Absoluut 1 van de mooiste.

2. Willemstad

Het complete stadsbeeld binnen de verdedigingswerken werd in 1970 tot beschermd stadsgezicht verklaard. Dit kwam door de wallen met de singels, inclusief het schootsveld buiten de omwalling. Ook nu nog is dit beschermde stadsgezicht te aanschouwen.

nederlandse-supersterren3
Willemstad: de ster van Willem van Oranje

3. Naarden

nederlandse-supersterren4
Naarden: toch wel 1 van de bekendste vestingsteden in ons land.

4. Brielle (Den Briel)

Nadat de Geuzen vrij makkelijk Brielle hadden ingenomen, begonnen zij met het vervangen van de middeleeuwse stadsmuren door een moderne vesting. Dit proces van vernieuwing en vervanging zou duren tot 1713. In dat jaar kwam de vesting tot voltooiing. Sindsdien is er weinig aan de vesting veranderd, waardoor de verdedigingswerken, die tot de belangrijkste water- en land fortificatie van Nederland behoort, nog de sfeer van toen ademen.

nederlandse-supersterren5
Het prachtige Brielle in de vorm van een ovaalvormige ster

5. Heusden

nederlandse-supersterren6
Heusden: de vestingstad met de dubbele ster