Met 2 wielen de berg op

Vandaag iets anders dan autoruiten, autoruitschade of glas zaken. Want vandaag was de touretappe van Gap naar de Alpe d’Huez in de 100ste editie van de Tour de France: Op 2 wielen zo hard mogelijk naar de top.

Ritzege

Of je fietsliefhebber bent of niet, vrijwel iedereen weet dat dit een magische rit is tijdens de Tour de France. De zege van de 18de etappe ging deze keer naar de Fransman, Christophe Riblon van de wielerploeg AG2R Mondiale.

met-2-wielen-de-berg-op1
Riblon de winnaar van de Tour de France etappe Gap – Alpe d’Huez 2013. Foto Reuters / Jacky Naegelen

Nederlanders in de Alpe d’Huez

Gert-Jan Theunisse was de laatste Nederlander die deze rit won in 1989 (Briançon – Alpe d’Huez). Dat was tevens ook zijn enige ritzege ooit in de Ronde van Frankrijk.

Joop Zoetemelk (’76 & ’79), Hennie Kuiper (’77 & ’78) en Peter Winnen (’81 & ’83) wisten deze rit 2 keer op hun naam te schrijven.

Hallucineren op de Alpe d’Huez

Vandaag stond er een leuk artikel over de Alpe d’Huez in het NRC geschreven door Peter Winnen zelf. Hierin vertelt hij over een akkefiet(s)je dat hij gehad zou hebben met Jean-Rene Bernaudau tijdens de rit van 1983. Volgens Jean-Rene had Peter hem de ritzege ontnomen en meer dan een kwart eeuw later zit hem dat nog steeds dwars.

met-2-wielen-de-berg-op2
Peter Winnen met naast hem Jean-Rene Bernaudeau van wie hij zou winnen in de etappe L’Alpe d’Huez in 1983. Foto: HH / Berry Stokvis 

Aan de top van het klassement

Voorlopig heeft Christopher Froome (Sky team) zijn kop positie in het overall klassement vandaag weten te versterken op de nummer 2 Alberto Contador (Team Saxo Tinkoff) +5:11.

De Nederlandse kleuren waren weer eens goed vertegenwoordigd op de Alpe d’Huez.

Voor alle liefhebbers van de Tour, veel plezier tijdens de laatste 3 ritten van de 100ste verjaardag van de Tour de France.

met-2-wielen-de-berg-op3
Feest bij de Nederlanders in bocht 7, nog voordat het peloton er voor de eerste keer langs is geweest. Foto ANP / Koen van Weel
met-2-wielen-de-berg-op4
Oranje is vol aanwezig op de Alpe d’Huez. Foto ANP / Koen van Weel