Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,049 beoordelingen)

Maak je auto winterklaar

Het kan je niet ontgaan zijn dat de kerstversiering alweer in de schappen ligt. De feestdagen komen er aan, en dat betekent dat je waarschijnlijk veel geld gaat uitgeven aan leuke dingen. Maar je auto verdient ook aandacht. Met onze tips is jouw auto straks op tijd winterklaar én spaar je geld uit voor de feestdagen! Oh, en deze tips zijn ook handig voor de wintersport.

maak je auto winterklaar 1

Lukt het buurvrouw? Bron: www.boston.com

Tijdens de winter zijn alle omstandigheden voor je auto zwaarder. Schaf een ijsdeken aan, evenals ruitontdooier. Ga niet met de auto als je ergens in de buurt moet zijn, want van korte ritjes in de kou wordt jouw accu niet vrolijk. En nog eentje: zet je motor niet aan als je nog de ruiten moet krabben! Daar heeft je auto echt niks aan. Wil je toch even de weg op? Als het starten niet wil lukken vanwege de kou, doe dan eerst even je koplampen aan om de batterij op te warmen.

Banden

Als de temperatuur buiten snel stijgt of daalt, verliezen je banden spanning. Al bij een temperatuurverschil van 10 graden kan een band tot een pond aan bandenspanning verliezen. Let dus op je banden, ook als het winterbanden zijn. Daarnaast: controleer de spanning en profieldiepte van de banden: drie tot vier millimeter is in de winter het minimum. En schaf ook daadwerkelijk winterbanden aan: bij een snelheid van 50 km per uur is de remafstand op harde sneeuw 23 meter met winterbanden en maar liefst 55 meter met zomerbanden. In een aantal landen in Europa zijn winterbanden verplicht. Je krijgt een boete als je op 'gewone zomerbanden' rijdt.

maak je auto winterklaar_2
Let op de banden. Bron: Blog.jackiecarron.com

Koelvloeistof en antivries

Mix geen koelvloeistoffen. Heb je eentje die blauw is en vul je deze aan met een roze variant? Dan kan je koelvloeistof veel dikker worden en niet meer werken. Hou het dus bij één vloeistof per keer.

Zorg dat je koelsysteem altijd voldoende antivries heeft en ook je ruitensproeier berekend is op temperaturen tot -30 graden. En met een klein busje antivriesspray in je tas op jaszak gaat die portier altijd open - ook als het slot bevroren is. Ook een goeie: stop wat grafietpoeder aan in de sloten en steek je sleutel een paar keer in het slot om het poeder goed te verspreiden. Dit voorkomt dat je sloten bevriezen.

Lief zijn voor je ruitenwissers? Stop een kurk tussen de autoruit en de ruitenwissers en je wissers vriezen niet vast.

Reken op flink lage temperaturen, en je bent overal op voorbereid!

Wassen

Was jij je auto tijdens de winter minder? Kunnen we inkomen: je hebt ‘m net schoon, rij je weer door modderige sneeuw, bladerpulp of andere rommel.  Toch moeten we je mededelen dat juist in de winter wassen van groot belang is. Al dat zand, sneeuw en strooizout zorgen er juist voor dat je auto sneller roestverschijnselen krijgt. Zeker als de temperatuur snel daalt krijgt je auto het flink te verduren. Zorg dat roestgevoelige delen van je auto goed schoon zijn, dat zijn de bumpers, de wielkasten en het onderstel.

maak je auto winterklaar_3

Voorkom roest bij je banden. Bron: www.werkspot.nl

Vloermatten

Leg vloermatten in de auto, zodat je moddervoeten of met strooizout besprenkelde schoenen het interieur van je auto niet aantasten. Een goede vloermat heeft een rubberen onderkant zodat water niet doorsijpelt en de mat goed blijft liggen. Je kunt ze ook gemakkelijk schoonmaken.

Ruiten

Bescherm je ruiten met een aardappel en shampoo. Klinkt gek, werkt wel: wrijf de ruit aan de buitenkant in met een doormidden gesneden aardappel. Aan de binnenkant kan je tegen dampaanslag de ruit inwrijven met shampoo.

Investeer in folie voor je ruiten en gebruik geen karton of oude kranten, die vriezen bij lage temperaturen namelijk gewoon vast aan je voorruit. Dat rijdt niet prettig...

En, we waarschuwen iedereen er vaker voor: hoge temperatuurverschillen zijn funest voor je autoruiten. Probeer dus geen bevroren ruiten te ontdooien door er warm water over te gieten. Hierdoor kan de autoruit barsten en bovendien kan dat water weer gaan aanvriezen.

Voorkom problemen met je auto in de winter. Bron: rpmrush.com

Zet de airconditioning aan

Pardon? Ja, we zeggen het echt: zet je airconditioning aan. Mocht het buiten niet te koud zijn, doe je er goed aan om eventjes de airco aan te zetten. Zo hou je de onderdelen schoon en soepel voor de zomer (die echt wel weer gaat komen). Airco verbruikt 0,6 liter per 100 km. Kortstondig gebruik van de airco kost volgens berekeningen minder energie dan langdurig gebruik van de achterruitverwarming of de warmteblazer.

Wil je nog meer doen om je auto winterklaar te maken? Laat het door Carglass doen!

maak je auto winterklaar_5
Categorieën Autoruiten Verkeersveiligheid