Kunst ligt op straat

kunst-ligt-op-straat_1

Je rijdt rustig door de stad alsof er niets aan de hand is, plots doemt daar een auto op dwars door de muur. Als je beter kijkt blijkt het (gelukkig) een muurschildering te zijn, maar wel levensecht. Dat is een voorbeeld van ‘street art’, een stroming binnen Graffiti. Is er een verschil tussen die 2? Dat is er zeker.

Street art & Graffiti

Street art is een diversiteit aan illegale en legale kunstuitingen op de openbare weg die niet onder officiële kunst vallen. De makers zijn 9 van de 10 keer anoniem. Er wordt o.a. gewerkt met sjablonen, posters en stickers om de snelheid erin te houden. Zonder toestemming geplaatste beelden, schilderingen en mobielen zijn tevens een onderdeel van street art. En vergeet niet het wildbreien; inpakken van bruggen, bomen lantaarnpalen en meer. Ondanks de illegaliteit kan dit het straatbeeld enorm opfleuren.

kunst-ligt-op-straat_2
Wildbreien, een vorm van street art (bron foto: youramazingplaces.com)

Daar waar bij graffiti de letters en de artiest centraal staan, is het in street art de afbeelding of het object dat vooral belangrijk is.

Artiesten en vormgevers

Graffiti ‘artiesten’ maken veelal gebruik van spuitbussen en de kunst bestaat voornamelijk uit letters en figuren. Zag je vroeger de graffiti meestal op bruggen en treinen, tegenwoordig is het serieuze kunst en zijn de artiesten echte vormgevers die vaak ook in de reclamewereld werken.

Street art op internet

Het internet staat er vol van. Google maar eens op street art of straatkunst. Of bekijk de volgende webpagina’s met een diversiteit aan straatkunst:

kunst-ligt-op-straat_3
Auto dwars door de muur (bron foto: theinspirationroom.com)
kunst-ligt-op-straat_4
Duurzame luchtballon (bron foto: all-that-is-interesting.com)
kunst-ligt-op-straat_5
Joekels van kleurpotloden (bron foto: youramazingplaces.com)
kunst-ligt-op-straat_6
Portret op de muur (bron foto: boredpanda.com)
kunst-ligt-op-straat_7
Brandkraan met Amerikaanse vlag (bron foto: waymarking.com)
kunst-ligt-op-straat_8
Verknipte weg (bron foto: boredpanda.com)