Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

In de winter staan 3 keer zoveel auto’s stil

Weet jij wat je moet doen?

De winter is een periode waarin veel automobilisten door extreme kou te maken krijgen met autopech. Autopech is altijd vervelend, maar in het donker met temperaturen onder het vriespunt wil je al helemaal niet langs de weg stranden. Uit de vele pechgevallen waar de ANWB mee te maken krijgt, blijkt dat er in de winter 3 keer zoveel auto’s stil staan.

Door goed voorbereid de weg op te gaan kan winterse autopech zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie ons vorige blog handige wintertips. Toch bestaat de kans dat je alsnog te maken krijgt met autopech. Hieronder veiligheidsinstructies en handige wintertips bij autopech.

Veiligheidsinstructies bij autopech

Bij autopech zijn er een aantal belangrijke vuistregels. Bij kou kan het verleidelijk zijn lekker warm in je stilstaande auto op de vluchtstrook te blijven zitten. Juist met slecht weer kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. Met regen, hagel, mist of sneeuw is het zicht slecht waardoor je auto langs de weg niet goed zichtbaar is. Zet daarom voordat je de auto verlaat altijd de alarmlichten aan. Andere automobilisten kunnen je auto al vanaf grote afstand zien. Draai het stuur naar rechts (van de weg af) en trek de handrem aan. Bij een aanrijding kan de auto dan niet plots de weg opschieten.

Laat ook kinderen niet in de auto zitten. Zeker als je op een vluchtstrook staat of (deels) op de rijbaan. Ga samen met de kinderen achter de vangrail staan en trek een veiligheidsvest aan, zo ben je goed zichtbaar zijn. Als er geen vangrail is, zoek dan een andere veilige plek op afstand van de weg.

Toch kunnen er situaties voorkomen waarbij je genoodzaakt bent in de auto te blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan zware sneeuwval in een wintersportgebied, waardoor de wegen onbegaanbaar zijn geworden. Of je strandt door een groot ongeluk op de snelweg. In zulke gevallen kan het soms lang duren voordat hulp ter plaatse is of de wegen weer begaanbaar zijn.

De volgende tips zullen je vervelende situaties besparen. 

waxinelichtjes
Gebruik waxinelichtjes voor een aangename temperatuur (bron foto: opitec.nl)

Tip 1: Gebruik waxinelichtjes om de temperatuur aangenaam te houden

Een stilstaande auto koelt in de winter snel af. Als de auto niet meer start of als je benzine of accu wilt besparen kunnen waxinelichtjes enorm handig zijn om de auto warm te houden. Voor nog geen euro heb je al 10 waxinelichtjes van de plaatselijke supermarkt. Met 10 waxinelichtjes kan een middenklasse auto 24 uur lang van binnen warm gehouden worden. Bijkomend voordeel is dat ze ’s avonds of ’s nachts voor licht zorgen.

Tip 2: Leg een fleecedeken in de auto

Naast de waxinelichtjes is het verstandig een of meerdere fleecedekens in de auto te leggen. Pas wel op: fleece is brandbaar. Houd de waxinelichtjes dus op veilige afstand van de fleecedeken. Met een fleecedeken kun je jezelf en je medepasagiers warm houden als je 's winter onverwachts langdurig met pech, of in een stilstaande file komt te staan. Gebruik de fleecedeken als je bij een ongeval bijstand moet verlenen. Een fleecedeken is al voor een paar euro te koop en kan in veel situaties van pas komen. Zelfs in de zomer, bij een onverwachte picknick.

Tip 3: Zorg voor eten en drinken in de auto

Wanneer je bij kou vast komt te staan op de snelweg zul je blij zijn als je eten en drinken bij je hebt. Een paar flesjes water en nootjes zijn altijd goed om bij je te hebben. En als je ze op een ander moment gebruikt, vul ze dan wel aan.

chemische handwarmers
Chemische handwarmers: het geheim voor warme handen (bron: handwarmers.nl)

Tip 4: Chemische handwarmers

Het geheim voor warme handen zijn chemische handwarmers. Stel je voor dat je met temperaturen onder het vriespunt met panne komt te staan en je lang moet wachten voordat er pechhulp is. Gevolg: steenkoude handen. Koude handen kunnen verschrikkelijk aanvoelen en je kan er zelfs pijnscheuten door krijgen. Liever niet.

In iedere skiwinkel kun je tegenwoordig al voor €1,- chemische handwarmers kopen. Hoe werkt dit dan precies? Chemische handwarmers zijn zakjes gevuld met een chemisch mengsel dat in combinatie met zuurstof warm wordt. Als ze eenmaal goed in aanraking zijn geweest met de buitenlucht, kan de temperatuur op lopen tot ongeveer 50 graden voor ongeveer 7 uur.

Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt dat u ’s winters in vervelende situaties terecht komt.

Categorieën Mobiliteit Verkeersveiligheid