Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,048 beoordelingen)

Vervang uw ruitenwissers tijdig - vooral in de winter

Veilig rijden begint met goed zicht. Daarom adviseren Carglass® en Veilig Verkeer Nederland om uw ruitenwissers op tijd te vervangen. Na de zomer zijn wissers vaak uitgedroogd, waardoor ze niet goed meer werken. Onverantwoord. Lees hier meer over nieuwe ruitenwissers kopen of vervangen.

Je staat er niet bij stil, maar een ruitenwisser heeft een hard leven. Juist onder hachelijke omstandigheden moet hij streeploos zijn werk doen. Sneeuw en ijs mogen hem niet deren, evenals hoosbuien en zomerse hitte. Productspecialist Nicolas Devaliere van Bosch vertelt meer.

Ruitenwissers - meer dan een strookje rubber

Bosch is één van de grootste A-label producenten van ruitenwisserbladen ter wereld. Met Bosch op de voor- en achterruit heeft u de zekerheid van een hoogwaardige techniek en een lange levensduur.

Nicolas Devalliere is productspecialist ruitenwissers bij Bosch en legt uit waarom zoiets ogenschijnlijk simpels als een ruitenwisser, toch een product is waarin jaren van research en development zitten. "Een ruitenwisser is veel meer dan een strook rubber. Het is een samengesteld product met veel verborgen technologie."

het zware werk van de ruitenwisser 2
De Wislip!

Klappen en fluiten

Een 'ouderwetse' ruitenwisser bestaat uit een stalen frame met scharnierpunten, waarop een rubberstrip is bevestigd. Vrijwel alle moderne auto’s zijn echter uitgerust met een zogenoemde 'flatblade' wisser zoals de Bosch Aerotwin, een flexibele ruitenwisser, zonder stalen frame. Het frame is vervangen door een speciale veer, die de flatblade perfect laat aansluiten op het autoraam. 

De Wislip om het ruitenwisserblad te laten omklappen

In vrijwel alle gevallen heeft de rubberstrip een V-vormig profiel, de 'wislip' genoemd. De wislip is gemaakt van slijtvast rubber met een grafietcoating om de weerstand op de ruit te minimaliseren. Aan de bovenzijde van de V versmalt de strip zich, om daarna weer te verbreden. Door deze versmalling, kan het ruitenwisserblad ‘omklappen’ op het moment dat de veegbeweging van links naar rechts gaat en omgekeerd.

Een ruitenwisserleven bestaat uit 150.000 wisbewegingen

Devalliere: "Zou het blad niet kunnen omklappen, dan schraapt en stuitert het blad over de ruit met veel lawaai en de neerslag zou niet goed weggeveegd worden. Bij Bosch is het rubber boven de wislip zachter dan het rubber van de wislip zelf. Zo klapt het blad mooi om bij elke wisbeweging." Prettig om te weten, want gemiddeld bestaat een ruitenwisserleven uit 150.000 wisbewegingen.

De vorm van de wisser moet aerodynamisch zijn zodat de ruitenwisser niet gaat zweven over de ruit op het moment dat er hoge snelheden worden bereikt. Verder mag de constructie niet gaan fluiten door de rijwind. Onafhankelijke testen bewijzen keer op keer dat Bosch ruitenwissers het beste presteren – juist bij hogere snelheid - en het langste meegaan.

het zware werk van de ruitenwisser 3
Het blad van de ruitenwisser moet kunnen omklappen

Wintertip: ijs is de grootste vijand van de ruitenwisser

Devalliere kan het niet genoeg benadrukken: IJs is de grootste vijand van de ruitenwisser. "IJs is harder dan het rubber van de wisser en mensen die de ruitenwissers als ijsschrapers gebruiken, zullen snel toe zijn aan nieuwe wissers. De ijskristallen zijn zo scherp dat ze het rubber beschadigen waardoor de ruitenwissers bij regen strepen trekken, met slecht zicht tot gevolg. Gevaarlijk dus." Tip van Devalliere is dan ook voor het inschakelen van de ruitenwissers de autoruit helemaal ijsvrij te maken en wat de-icer te sprayen op de wislip, waardoor het loskomt van de ruit. Zo gaan ruitenwissers langer mee.

Wanneer is een ruitenwisser aan vervanging toe?

  • Als de ruitenwissers op een schone ruit strepen trekken
  • Als de ruitenwissers een waas achterlaten;
  • Als de ruitenwissers lawaai maken;
  • Als de wislip loslaat.
het zware werk van de ruitenwisser 4

Hoe lang gaan ruitenwissers mee?

Dat is sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat iemand rijdt. Realiseer dat ruitenwissers niet alleen slijten door het gebruik, maar ook verouderen door UV-straling, vervormen door hitte en door koude minder flexibel worden. Bosch raadt aan eenmaal per jaar de wissers te vervangen. Onder zwaardere omstandigheden zelfs eenmaal per zes maanden.

het zware werk van de ruitenwisser 5
Vervang minimaal 1 keer per jaar je ruitenwissers

Bosch Aerotwin als beste getest door ANWB

Uit een onafhankelijke ruitenwissertest van ANWB blijkt dat de Bosch Aerotwin onder alle omstandigheden goed presteert en het beste zicht levert bij hoge snelheden.

Bron: www.kampioen.nl

de moeder van de ruitenwissers, Mary Anderson

De moeder aller ruitenwissers

De ruitenwisser is uitgevonden door de Amerikaanse uitvindster Mary Anderson. Zij ergerde zich aan automobilisten die constant moesten uitstappen om hun ramen schoon te maken. In 1903 kreeg zij octrooi op de ruitenwisser die zij 'autoglaswasapparaat' noemde.  Bron: Massachusetts Institute of Technology

Categorieën Autoruiten