Het nieuwe rijbewijs

Moet jij binnenkort weer naar het gemeentelijk loket om een nieuw rijbewijs te halen? Of heb je net na lang lessen je rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Helaas ben je dan wel net te vroeg voor de primeur, want waarschijnlijk introduceert de Overheid deze maand een gloednieuw rijbewijs; eentje met een chip.

In een paspoort zit ook een chip, dus waarom niet in een rijbewijs? Dat moet de Rijksdienst voor het Wegverkeer hebben gedacht. Daarom is het nieuwe rijbewijs voorzien van een piepkleine chip die je vanaf de buitenkant niet kunt zien. Hiermee kunnen opsportingsautoriteiten in de toekomst bij een controler sneller de gegevens uitlezen.


Rijbewijs01_01
Hij blijft roze. bron: zwartewaterkrant.nl
Rijbewijs02_01
En de achterkant BRON: ZWARTEWATERKRANT.NL

Verder is het nieuwe rijbewijs voorzien van allerhande moderne truukjes, zoals een speciaal hologram, reliëf en een zogeheten ‘clear window’ (doorzichtig venstertje).  Maar geen zorgen: het papiertje blijft wel roze. Het vermoeden is dat eind november dit gechipte rijbewijs wordt ingevoerd.

Oh, en wellicht ten overvloede, maar oude rijbewijzen blijven gewoon geldig tot de datum die op het rijbewijs staat. En omdat rijbewijzen tien jaar geldig zijn, heeft pas in 2024 iedereen een rijbewijs met chip.