Grand theft auto 5

Ben je een echte online gamer, gek op actie en auto’s? Dan heb je nu waarschijnlijk al je tentje opgeslagen voor één van de winkels die vannacht om 12 uur de deuren openen voor de verkoop van het spel Grand Auto Theft 5 (GTA 5).

grand-theft-auto-5_1
Grand Theft Auto 5 (Bron foto: www.rockstargames.com/V/)

Feitjes

  • Naam van het spel: Grand Theft Auto V
  • Ontwikkelaar: Rockstar North
  • Uitgever: Rockstar Games
  • Officiële website: www.rockstargames.com
  • Ontwikkelingskosten: USD 265,000,000.00
  • Release datum: 17 september 2013
  • Platforms: Xbox 360 en Playstation 3 (nabije toekomst wellicht PC en Wii U)
  • Speelmodus: Singleplayer, multiplayer
  • PEGI-leeftijd: 18 jaar en ouder volgens de richtlijnen van Nederlandse kijk & speelwijzer
  • Doel van het spel: geld verdienen (via misdaad missies) en vervolgens uitgeven aan luxe zoals kleding, accessoires, tatoeages, auto’s, huizen, boten en vastgoed

Wees voorbereid op veel rondvliegende kogels en een hoop gebroken glas en autoruiten.

grand-theft-auto-5_2
Rondvliegende kogels en kapotte autoruiten (Bron foto: www.rockstargames.com/V/)

Weetjes

Waar speelt het zich af

De stad waar het spel zich in en rondom afspeelt is Los Santos in staat San Andreas: Een moderne Zuid-Californië achtige stad met wolkenkrabbers, achterstandswijken waar veel ‘gang’ leden wonen, een grote haven en internationale luchthaven en uiteraard de rijkeluiswijken met uitgestrekte wijngaarden en dure winkelstraten.

Hoofdrolspelers

Ging het in de voorgaande GTA spelen om 1 hoofdrolspeler, het zijn er nu 3. Tijdens het spelen kun je wisselen van personages. Alle 3 hebben ze zo hun eigen specialiteiten die je kunt gebruiken om je missie succesvol te beëindigen.

Michael

grand-theft-auto-5_3

40 jaar voormalig bank overvaller. Woont in Rockford Hills in een mooi huis met zwembad, getrouwd met Amanda, 2 puberende kinderen Tracey & Jimmy. Michael is ex-crimineel die gekozen heeft voor een getuigenbeschermingsprogramma. Het huwelijk tussen hem en Amanda is slecht en met zijn kinderen is de band al niet veel beter. Om alle ellende te ontvluchten besluit hij zijn oude beroep weer op te pakken en samen met de 2 andere hoofdrolspelers Los Santos onveilig te maken. Michaels specialiteit is alles wat te maken heeft met wapens en kogels.

Franklin

grand-theft-auto-5_4

Opgegroeid in de getto, begonnen als drugsdealer en vervolgens opgepakt. Hij probeert zijn leven te beteren en werkt voor een ‘louche’ autodealer. Franklin is slim, heeft de hersenen en wil hogerop maar merkt dat dat knap lastig. Het geld stroomt ook niet binnen. Michael ziet in hem een partner voor bankovervallen en ramkraken. Een mogelijkheid voor Franklin om toch rijk te worden?

Trevor

grand-theft-auto-5_5

Ex-militair, volslagen krankzinnig en emotioneel instabiel, woont in een vunzige trailer in de woestijn en handelt in drugs. Voormalige vriend van Michael. Trevor heeft een vliegtuigbrevet en zijn specialiteit in het spel is dan ook zijn vliegkunsten. Hij kent geen angst en van een blad voor de mond heeft hij nog nooit gehoord.

Auto’s in GTA 5

Naast hippe vervoermiddelen als boten, quads en vliegtuigen staan snelle auto’s centraal in het spel. Deze zijn gebaseerd op bestaande auto’s met een twist. Hoe ze eruit zien zul je ontdekken wanneer je het spel speelt. Hieronder mooie plaatjes van een aantal auto’s die gebruikt zijn als inspiratie.

Dodge Viper GTS

grand-theft-auto-5_6
Dodge Viper GTS (Bron: www.turbomagazine.com)

Chevrolet Chevelle

grand-theft-auto-5_7
Chevrolet Chevelle (Bron: www.wallpaperup.com)

Aston Martin V12 Zagato

grand-theft-auto-5_8
Aston Martin V12 Zagato (bron: www.fantom-xp.com)

Audi R8

grand-theft-auto-5_9
Audi R8 (Bron: www.worldcarauto.com)

Tesla Roadster

grand-theft-auto-5_10
Tesla Roadster (Bron: commons.wikimedia.org)

Fisker Sunset

grand-theft-auto-5_11
Fisker Sunset (Bron: insideevs.com)

Stemmen van echte gang leden

Naast de 3 hoofdrolspelers zijn er veel meer personages waarvan de stemmen uiteraard ingesproken hebben moeten worden. Om het spel zo levensecht mogelijk te maken, gebruikte ‘Rockstar Games’ hier onder andere stemmen voor van echte ‘gang’ leden. Zo van de straat geplukt of rechtstreeks uit de gevangenis in plaats van het inhuren van acteurs die ervoor gestudeerd hebben om een gang lid na te bootsen. Ondanks de officiële teksten was er ruimte voor eigen inbreng wat het geheel spectaculair en echt maakt.

Muziek van GTA 5

De muziek die voor het spel gecomponeerd is staat gelijk aan wat normaal nodig is voor ongeveer 20 bioscoopfilms en is o.a. afkomstig van Tangerine Dream, Woody Jackson, Alchemist en Oh No.
Ook zijn er 15 muziek radiozenders met een enorme variëteit aan muziek. Heb je geen zin in muziek? Geen probleem, er zijn ook 2 praat radio zenders waar je uit kunt kiezen . Zeer indrukwekkend en kudo’s aan Ivan Pavlovich, de soundtrack supervisor van Grand Theft Auto V.

grand-theft-auto-5_12
Vannacht om 12 uur gaan de winkeldeuren open voor de officiële verkoop

Zet je tentje op

Vannacht om 12 uur begint de verkoop in heel wat winkels. Zo hebben Bart Smit en Game Mania stores een lijst met winkels gepubliceerd die de deuren opengooien vannacht. Ook Mediamarkt doet mee tijdens de nachtopening. Kijk op de website welke vestigingen dat zijn. Maar de echte die hards hebben dit allang al uitgezocht en hangen in de tent of slaapzak voor de winkeldeur.

Video’s Grand Theft Auto 5

Bekijk alle video’s over het spel: de trailers en video’s van 3 hoofdrolspelers. Ook als niet fanatieke online gamer is het leuk ze te bekijken.

(Dank aan Koen Dekkers voor deze tip).