Goedkoper auto tanken

Internet zit vol met tips over hoe je goedkoper kunt tanken: zorg dat je bandenspanning op orde is, je zuinig leert rijden en tank over de grens… voorbeelden genoeg. Maar goedkoper rijden is 1 ding, er zijn nog andere dingen waar je op kunt letten tijdens een bezoekje aan het tankstation. Al maak jij je misschien niet geliefder bij het tankpersoneel.

goedkoper-autotanken_1
Tanken, een noodzakelijk kwaad? Bron: www.macleans.ca

Vers van de wagen

Rijd je langs je tankstation en zie je net de tankwagen nieuwe brandstof leveren? Rij dan maar naar de concurrent of kom de volgende dag pas terug. Tijdens het aanvullen van de ondergrondse brandstoftanks, ontstaat trilling in de tanks. Die trilling doet het sediment op de bodem van de tanks omhoog komen. Als jij dit optankt, kan het in je brandstoffilters en -injectie terechtkomen en de boel verstoppen.

Filters tegen schuim

Vraag bij het tankstation of de brandstof gefilterd wordt door de pomp, en hoe vaak deze filters worden vervangen. Zo voorkom je ‘troep’ in je brandstoftank. Daarnaast voorkomen deze filters schuimvorming, waardoor je sneller en efficiënter tankt en je snel weer de weg op kunt. Een beetje tankstation hoort die dingen te hebben.

goedkoper-autotanken_2
Tanken een fluitje van een cent? bron foto: www.gagful.com

Let op het natte duimpje

Ben je de banden van je auto aan het oppompen? Controleer dan eerst even of er vocht uit de pomp komt. Duw je duim in de pompmond en voel of je duim nat wordt. Als dat zo is, vertel dan een medewerker van het tankstation dat de luchttank gedraineerd moet worden. Vocht dat in een band terecht komt, kan drukverschillen veroorzaken en roest in de hand helpen.

goedkoper-autotanken_3
Opletten dat je geen natte duim krijgt. Bron: www.sheknows.com

Welke kant zit je tankdop?

Je benzinetank is zo goed als leeg dus moet tanken. Als je eindelijk een pompstation hebt gevonden pruttel je naar de eerste de beste pomp die beschikbaar is. Je stapt uit en ja hoor………de benzinedop zit aan de verkeerde kant. Of heb je gewoon aan de verkeerde kant van de pomp geparkeerd? De slang is altijd te kort, je sleurt en trekt maar moet dan toch de auto dichter bij de pomp parkeren met je laatste druppel benzine. Je denkt “hoe onthou ik een volgende keer aan welke kant die verrekte benzinedop zit?”

Dat is niet zo moeilijk; kijk maar naar het benzinelampje dat gaat branden als je tank bijna leeg is. Er staat een pijltje aan de linker- of de rechterkant. In het geval van de afbeelding hieronder moet je dus rechts van de pomp parkeren. Heb je geen pijltje? Kijk dan aan welke kant de benzineslang hangt in het lampje. Zit die rechts, parkeer dan aan de linkerkant van de benzinepomp.

goedkoper-autotanken_4
Aan welke kant zit je benzinedop? (bron foto: Reddit)

De gehaktstaaf met mate

Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens het rijden ontzettende trek krijgt. Zo’n appelflauwte voorkom je het beste met een snack van het tankstation. Niks mis met een gehaktstaaf of broodje bal, maar het blijft vaak een gok hoelang deze al op de warmhoudplaat liggen te zweten. Als je op je gezondheid wil letten, zijn er betere alternatieven. Een mueslireep is ook niet te versmaden, of zelfs een banaan.

goedkoper-autotanken_5
Hoe lang ligt die gehaktstaaf er al?