Gaan Google en Uber de concurrentiestrijd aan met hun zelfrijdende taxi?

Voor wie Uber niet kent: Uber is een bedrijf uit de Amerikaanse stad San Francisco die al jaren wereldwijd via een app een alternatieve taxidienst aanbieden. Via de Uber-app kunt u met één druk op de knop een taxi bestellen. Uber is zo razend populair vanwege het gemak en de prijs, soms kost het zelfs maar de helft van een normale taxirit. Waar Google Ventures – een investeringstak van Google –  in 2013 nog 250 miljoen dollar in Uber investeerde, lijkt nu de concurrentiestrijd losgebarsten te zijn tussen deze twee grootmachten. Of toch niet?

Alternatieve taxidienst van Google en Uber

Uber is naast hun goedkope taxidiensten ook al een tijd bezig met de ontwikkeling van een zelfrijdende taxi. In augustus zijn zij zelfs een proef gestart met een zelfrijdende taxi in Pittsburgh. Daarnaast heeft Uber het voornemen start-up Otto te kopen, die momenteel bezig is met de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens.

Google lijkt zich nu in precies dezelfde markt als Uber te willen begeven. Zo zijn zij van plan dit najaar een taxidienst in de markt te zetten, vergelijkbaar met het Uber-model, ook oproepbaar met een app. Deze dienst valt onder Alphabet – een businessunit van Google – waarbinnen zelfrijdende auto’s worden ontwikkeld. Het zal niemand verbazen dat een volgende stap van Google een zelfrijdende taxi zal zijn, waarmee zij dus de concurrentie met Uber aangaan.

004RCS_zelfrijdende-taxi-google-uberBelangenverstrengeling tussen Uber en Google

David Drummond – topman bij Alphabet en voormalig bestuurder bij Uber – vond de belangenverstrengeling te groot worden en besloot te stoppen bij Uber, zo meldt persbureau Reuters. Google Ventures schijnt wel te blijven investeren in Uber en zullen ook partners blijven. We zijn benieuwd hoe dit uit gaat pakken en houden de ontwikkelingen in de gaten.