Fietsersairbag

Als automobilist hou je rekening met het verkeer om je heen. Dat weten we in Engeland, Japan en Mexico. Maar Nederlandse automobilisten hebben nog een extra factor om rekening mee te houden. Fietsers.

fietsersairbag
Daar heb je ze! Bron: parool.nl

Goed, officieel zijn fietsers ook ‘gewone’ verkeersdeelnemers. Maar iedereen die in Nederland achter het stuur heeft gezeten weet dat fietsers een op zichzelf staand verkeersfenomeen zijn. Door rood rijden, fietsen zonder licht, groepen van scholieren die met z’n drieën naast elkaar fietsen en het niet verlenen van voorrang zijn maar een paar dingen fietsers een handje van hebben. Natuurlijk willen we niet alle fietsers over één kam scheren, maar als het aankomt op het negeren van de geldende verkeersregels, zijn fietsers meester.

fietsen met losse handen
Dat krijg je er van. Bron: kleuren.nu

Veel ongelukken

Heb je wel eens bijna een fietser op de motorkap gehad? Veel automobilisten kunnen hier helaas positief op antwoorden. Met zulke kwetsbare deelnemers is het extra goed opletten. Een aanrijding, hoe klein ook, is voor een fietser ontzettend gevaarlijk. In Nederland komen jaarlijks bijna 100 fietsers om in het verkeer door een aanrijding met een auto.

de fietsersairbag in de Volvo
Voilà, een airbag onder je motorkap. Bron: www.autoindustryinsider.com

Tijd voor verandering, dacht het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de TNO en de Fietsersbond. Al in 2012 presenteerden zij een fietsersairbag. Bij deze lancering, waar veel internationale belangstelling voor was, werd een dummy op een fiets met 40 km per uur aangereden door een auto met een speciale fietsersairbag. Die airbag deed het uitstekend: als de auto een fietser of voetganger raakt, pompt een airbag onder de motorkap zich onmiddellijk op. Zo komt de persoon die wordt aangereden minder hard op de motorkap terecht.

fietser op je motorkap
Je hoofd komt niet in aanraking met de autoruit. Bron: motoroids.com

Veel autofabrikanten waren aanwezig bij die fietsersairbag lancering en hebben driftig aantekeningen gemaakt. Het Zweedse (ook daar wordt lustig op tweewielers getrapt) Volvo was er als de kippen bij en heeft als eerste autofabrikant de fietsersairbag in hun nieuwe automodellen geplaatst.

Volvo met fietsairbag
Een Volvo met een luchtkussen. Bron: carangospb.com

Okay, en nu met die fietsersairbag?

Nou, het klonk allemaal heel mooi, maar het goede voorbeeld van Volvo deed niet volgen: andere autofabrikanten hebben de fietsersairbag niet in hun auto’s opgenomen. En nu blijkt dat Volvo bij nieuwe automodellen deze airbag ook niet meer installeert. Nieuwe auto’s zijn tegenwoordig zo intelligent dat camera’s, sensoren, radarsystemen en automatisch remmen een aanrijding met fietser of voetganger al drastisch kunnen doen dalen. En een ongeluk voorkomen is natuurlijk altijd beter! Jammer voor deze nieuwe airbag dus, en jammer voor het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die bijna 2 miljoen euro in deze airbag heeft gestoken…

opblaasbare fietsersairbag
Een ander alternatief. Bron: www.dirtybutton.com