Emoties in het verkeer

Als er iets op je zenuwen kan werken, is het wel een vervelende verkeerssituatie. Je bent op weg naar je eindbestemming en wilt dat graag zo snel en gemakkelijk mogelijk doen. Als je dus onverwacht in een file komt, of iemand jou (per ongeluk) afsnijdt, kan dat je humeur aardig beïnvloeden.

aggressie in het verkeer
Raaah! bron: cbc.ca

Bumperkleven en afsnijden

In een auto zit je veilig en lekker in je eentje, het geeft je een soort anonimiteit. Niemand kan je goed zien of horen. Je kunt dus flink ‘losgaan’ met je emoties. Razen en tieren en vloeken naar die hufter die jou heeft afgesneden. Maar omdat je zo verborgen zit, kun je ook jouw emoties de overhand laten nemen en heel erg boos worden om iets kleins. En in een auto kun je snel die boosheid omzetten in agressie. Je rijdt immers in je eigen stalen territorium waar je anderen flink mee kunt laten schrikken. Geen wonder dat we op internet ook zo vaak dashcamvideo’s zien van automobilisten die door het lint gaan in het verkeer; van irritant bumperkleven tot afsnijden, anderen van de weg drukken en levensgevaarlijke inhaalmanoeuvres uithalen. Dit asociaal gedrag leidt tot nog meer: anderen nemen dit gedrag ook over, waardoor gevaarlijk rijden een norm kan worden.

Anti-aggressie tips

Daarom geven we je graag een paar tips voor als jij een vervelende situatie tegenkomt en je boosheid voelt opkomen:

  • Tel altijd tot tien! Klinkt cliché, maar even tot rust komen geeft je ook weer wat nuance. Opeens is het allemaal toch niet zo erg en is je ergste agressie-impuls weer afgezwakt.
  • Ben je na tien tellen nog steeds erg boos? Scheld het dan even van je af, richt je energie hierop, en niet op het fysiek uiten van je agressie.
  • Adem diep in door je neus en weer uit door mond. Na een paar diepe ademhalingen ben je ook snel weer rustig.
  • Verplaats je in een ander: heeft die persoon jou wel gezien? Iedereen maakt wel eens een fout.
blij dat ik rij
Voor je het weet ben je weer relaxed. bron: lacarconnection.com