Een weg op zonne-energie

Auto’s slecht voor het milieu? Met de komst van de elektrische auto is die discussie natuurlijk al minder aanwezig (misschien niet voor iedereen). Maar met de komst van de Solar Roadway kan zelfs de meest boomknuffelende hippie zijn lol op.

Zonnecellen op straat

Het Amerikaanse bedrijfje Solar Roadways komt met een uitvinding die de wereld voorgoed kan veranderen: zonnecellen voor op straat; de Solar Roadway genoemd. In plaats van een asfaltweg bestaat de rijstrook uit een harde, transparante laag bovenop een aaneenschakeling van zeshoekige zonnecellen. Deze cellen zetten zonlicht om in energie, die gebruikt kan worden voor elektriciteit in nabijgelegen huizen, verkeerslichten, of het opladen van je elektrische auto. Hoe duurzaam wil je het hebben?

weg-op-zonne-energie_1
Een solar weg – toekomst? (bron foto: www.solarroadways.com)

Veiligheid van de solar weg

Naast meer duurzaamheid is deze nieuwe weg ook veiliger om op te rijden dan bijvoorbeeld het bekende Zeer Open Asfaltbeton (ZOAB). Dankzij ingebouwde warmte-elementen (die zichzelf natuurlijk van elektriciteit voorzien) blijft de weg altijd sneeuw- en ijsvrij.  Daarnaast zijn er vele testen gedaan op genoeg grip bij een nat wegdek door regenval.
Nog een voordeel: onder de straat ligt altijd een elektriciteitskabel om de zonne-energie te verdelen. Deze kabel ligt in een speciale ruimte onder de weg. In die ruimte kunnen ook telefoonkabels of andere stroomkabels gelegd worden. Je hebt dus geen elektriciteitsmasten en telefoonpalen meer nodig. Zo voorkomt in veel (uitgestrekte) gebieden stroomuitval bij slecht weer, of omgevallen masten na een storm. En het landschap knapt er natuurlijk ook van op.

weg-op-zonne-energie_2
Een straat betegeld met zonnepanelen

Lichtgevende weg door de zonne-energie

Elk zonnepaneel is voorzien van verschillende energiezuinige led-componenten, die ’s nachts of tijdens mist oplichten om aan te geven waar je moet rijden. Sterker nog, door middel van lichtpatronen kan een weg signalen aangeven aan automobilisten, zoals een aankondiging van een file over 1.000 meter, of een snelheidsindicatie. En wat dacht je van een sportveld bekleed met Solar Roadway panelen, waarvan je met een druk op de knop de lijnen kunt aanpassen, zodat je een basketbalveldje omtovert in een (zaal)voetbalveld. Ook overstekend wild heeft profijt van lichtmarkeringen; de zonnecellen voelen wanneer iemand over de weg loopt of rijdt. Zo kan de weg oplichten als een hert midden in de nacht oversteekt.

weg-op-zonne-energie_3
lichtgevende solar panelen

Crowdsourcing

Het idee van de Solar Roadway klinkt geweldig, maar voor we het asfalt voorgoed vaarwel zeggen, moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar dit nieuwe type weg. Hoeveel gaat zo’n weg kosten? Hoe lang gaat zo’n zonnecel mee? De ontwikkelaars van de zonneweg, het Amerikaanse echtpaar Brusaw, zijn dan ook hard op zoek naar investeerders. Via internet kun je een donatie doen (scroll naar beneden op die pagina voor alle informatie over hoe te doneren).

weg-op-zonne-energie_4
Je parkeerterrein op zonne-energie