De zelfrijdende auto komt eraan

In de auto stappen, intypen waar je heen wilt en vervolgens lekker een boek lezen terwijl jouw auto je naar je bestemming rijdt?

Het klinkt als science fiction, maar een zelfrijdende auto, die door een computer bestuurd wordt, is dichterbij dan je denkt. Sterker nog, minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil graag testen met zelfrijdende auto’s op de Nederlandse wegen.

zelfrijdende-auto-komt-eraan_1
Niet meer rijden tijdens het rijden (bron foto: ceoutlook.com)

Lekker zuinig

Minister Schultz van Haegen: “Het tijdperk van de zelfrijdende auto is aangebroken. De ontwikkelingen op dit gebied zullen de relatie tussen bestuurder en voertuig de komende 20 jaar meer veranderen dan de afgelopen 100 jaar gebeurde. (…) De zelfrijdende auto zal positief bijdragen aan de doorstroming en veiligheid van het verkeer op ons drukke wegennet. Bovendien rijdt een zelfrijdende auto zuiniger, wat goed is voor mens en milieu.”

zelfrijdende-auto-komt-eraan_2
Spelletjes doen onderweg als de auto zelf rijdt (bron foto: “America’s Power Companies”)

Krappe bankjes en vertraging verleden tijd

Deskundigen wereldwijd zijn het er over eens dat auto’s op termijn de rijtaak van de bestuurder steeds meer over zullen nemen. Veel nieuwe auto’s kunnen bijvoorbeeld al automatisch inparkeren. De nieuwe auto wordt bestuurd door een computer die door middel van sensoren de weg voor, achter en zelfs onder de auto in de gaten houdt. Met het idee dat een zelfrijdende auto ook nog eens zuiniger is, lijkt de tijd van het treinreizen straks voorgoed voorbij. En wat voor automobilisten misschien nog veel aantrekkelijker is, een zelfrijdende auto geeft je het beste van 2  werelden: het comfort van lekker een boek lezen of een film kijken in de trein, maar zonder de krappe bankjes en de vertragingen, en je bent met de auto over het algemeen een stuk sneller op je bestemming! Stel je voor: binnenkort hoeft niemand meer een rijbewijs te halen, of de trein of taxi te pakken. Je leent gewoon een zelfrijdende auto en laat deze je naar je bestemming brengen.

zelfrijdende-auto-komt-eraan_3
De Driverless car van Google (bron: recode.net)

De Google auto

Wie internet zegt, zegt Google, maar het miljoenenbedrijf kijkt verder dan online. De zoekmachinekoning kwam dit jaar met zijn eigen prototype zelfrijdende auto. Dit schattige en kleine tweepersoonswagentje, genaamd de Google Driverless Car, heeft geen stuur en pedalen meer, maar een start- en stopknop en een scherm waarop je kunt zien wat de uitgestippelde route is.

zelfrijdende-auto-komt-eraan_4
Is een zelfrijdende auto ook veiliger? (bron: cdn.theatlantic.com)

Niet veilig volgens de FBI

Niet iedereen is even enthousiast over zelfsturende auto’s. De FBI heeft onlangs in een rapport zelfs gewaarschuwd voor de nieuwe ontwikkeling. In een zelfrijdende vluchtauto zouden criminelen hun handen van het stuur kunnen halen en ondertussen de politie beschieten. Daarnaast kunnen deze computerbestuurde auto’s ook gehackt worden, waardoor de bolides verkeersregels kunnen overtreden. Of erger nog, auto’s kunnen op afstand worden overgenomen door hackers die hiermee aanslagen willen plegen.

zelfrijdende-auto-komt-eraan_5
De auto is nog niet sneller dan een trein (bron: walpaperest.com)

40 kilometer per uur

Fabrikanten van zelfrijdende auto’s, zoals Google, benadrukken juist dat de voertuigen in het dagelijks leven veiliger moeten worden dan auto’s met menselijke chauffeurs. De sensoren op zelfrijdende auto’s moeten de omgeving beter in de gaten kunnen houden dan mensen. De FBI geeft zelf ook toe dat het aantal ongelukken zeker zal afnemen als de zelfrijdende auto’s eindelijk op de weg komen. Maar voor het zover is, valt er nog veel te ontwikkelen. De Google Driverless Car rijdt op dit moment maximaal maar 40 kilometer per uur. En daarmee versla je de trein zeker nog niet……..