De gouden koets van prinsjesdag

Prinsjesdag is één van de belangrijkste dagen voor de Nederlandse politiek en valt altijd op de 3de dinsdag van september. Deze dag gaat gepaard met veel tradities en één van deze tradities is de rondrit in de Gouden Koets.

de-gouden-koets_1

Prinsjesdag 2007 (Bron foto: nl.wikipedia.org/wiki/Prinsjesdag)

Historie van de Gouden Koets

Op 6 september 1898 ontving Koningin Wilhelmina de Gouden Koets als geschenk van het volk van Amsterdam en is sindsdien in gebruik genomen door alle vorsten op Prinsjesdag. De koets werd gebouwd en ontworpen door Rijtuigenfabriek Gebr. Spijker, die later overstapte naar het bouwen van (exclusieve) auto’s. De Gouden Koets is gemaakt van Javaans teakhout en is gedeeltelijk bekleed met bladgoud.

Monarchieën met een Gouden Koets

Nederland is niet de enige monarchie met een Gouden Koets. Denemarken heeft een Gouden Koets, ook wel genaamd “De koets van Cristiaan VIII”, gebouwd in 1840. De Gouden Koets van het Verenigd Koninkrijk werd voor het eerst gebruikt in 1762 tijdens de opening van het Britse Parlement.

de-gouden-koets_2
De Gouden Koets van Denemarken (Bron foto: danishroyalwatchers.blogspot.com)
de-gouden-koets_3
Gouden koets van het Verenigd Koninkrijk (Bron foto: nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_Koets_(Verenigd_Koninkrijk)

Nieuwe Koets voor koning Willem-Alexander?

Koning Willem-Alexander zal vandaag voor het eerst de troonrede uitspreken en als regerend vorst in de Gouden Koets door Den Haag rijden vanaf Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal. Nadat Koningin Beatrix (nu prinses Beatrix) de abdicatie had verkondigd aan het Nederlandse volk haakte BMW in op deze gebeurtenis met een pagina grote advertentie of het niet tijd zou zijn voor een ‘nieuwe’ Gouden Koets.

de-gouden-koets_4
Advertentie BMW 2013 (Bron foto: BMW Nederland www.bmw.nl)

Wie vervangen de ruiten van de koets?

Wie zouden de ruitjes repareren of vervangen van de Gouden Koets? Zijn dat de snelle jongens uit de Binckhorst?