De autoruiten springen

In Nederland raken per jaar ongeveer 750 auto’s te water en daarbij komen circa vijftig mensen om het leven. De helft daarvan overlijdt door verdrinking omdat de autoruiten of portieren niet geopend kunnen worden.

Autoruiten verbrijzelen automatisch

Daarom heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bij wijze van proef 29 auto’s uitgerust met een systeem dat automatisch de zijruiten verbrijzelt als een auto in het water terecht komt. Het zogenoemde Rescue Escape Guidance System (REGS), heeft een watersensor in het interieur die verbonden is met actuatoren aan de onderkant van de zijruiten.

Veilig door de wasstraat

Als de sensor water registreert, verbrijzelen de actuatoren automatisch de autoruiten. Nu valt de elektronica in moderne auto’s vaak uit, waardoor de bediening van de ramen blokkeert en ze niet meer open kunnen. Dit nieuwe systeem verbrijzelt de autoruiten nog voordat de auto gezonken is.

Omdat de watersensor zich in het interieur bevindt, hoeft de bestuurder niet bang te zijn dat de ruiten verbrijzelen bij een fikse regenbui of in de wasstraat.

Bron artikel: Vision Magazine, najaar 2012

de_autoruiten_springen
De autoruiten springen