Auto’s recyclen voor schone lucht

Het Amerikaanse architecturen designmagazine eVolo organiseert sinds 2006 een jaarlijkse Skyscraper Competition, waarin architecten, studenten, ingenieurs, ontwerpers en kunstenaars van over de hele wereld meedingen naar één van de meest prestigieuze prijzen op het gebied van hoogbouw.

Winnaar 2011: Giga Reuzenrad gemaakt van auto’s

Afgelopen jaar werd de prijs gewonnen door het Franse architectenbureau CMJN. De LO2P Skyscraper noemden zij het gigantische reuzenrad dat zij ontwierpen voor New Delhi, één van de meest vervuilde steden ter wereld. Dat komt vooral door het exponentieel toenemend aantal bewoners en auto’s. De schatting is dat het aantal auto’s in New Delhi groeit met duizend per dag. In dit reuzenrad zijn oude auto’s gerecycled tot een nieuwe vorm.

Veel autoruiten nodig voor kassen

Het gebouw fungeert als een reuzenlong, die de lucht van New Delhi moet zuiveren met behulp van een serie kassen, die als filters dienst doen. Een andere serie filters haalt vervuilde deeltjes uit de lucht. De warmte en CO2 die vrijkomen uit het recyclecentrum worden gebruikt om de planten in de kassen op te kweken, die later weer als biobrandstof gebruikt kunnen worden voor nieuwe, schonere auto’s. Hoeveel autoruiten nodig zijn om de kassen te bouwen is niet bekend, maar voorlopig blijft de LO2P dan ook een concept.

auto-s-recyclen-voor-schone-lucht
Winnaar Skyscraper Competition 2011: Auto’s recyclen voor schonere lucht