Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,048 beoordelingen)

Autoramen blinderen: Privacy Glass

U ziet ze vast ook regelmatig: auto’s waarvan de autoramen aan alle kanten geblindeerd zijn. We noemen dit ook wel Privacy Glass. Hierdoor kunt u niet of nauwelijks zien wie er in de auto zitten of wie de bestuurder van de auto is. Vaak zijn deze auto’s over-geblindeerd, iets wat verboden is. Het blinderen van uw autoramen is toegestaan, mits u zich aan de Europese richtlijnen houdt. Hieronder leest u meer over deze richtlijnen. Wat mag nu wel en wat niet? Op welke manieren kunt u uw autoramen blinderen? Welke voor- en nadelen zitten er aan getinte ramen? En waarom moet u uw autoruiten altijd door specialisten laten blinderen? De specialisten van Carglass® hebben ruime ervaring met het blinderen van autoramen en vertellen u graag meer in dit blog! Wilt u direct weten wat de prijs voor het blinderen van uw autoruiten is? Gebruik onze handige online tool en maak vervolgens indien gewenst direct een afspraak.

Verschil autoramen coaten of voorzien van autoruitfolie

Allereerst is het handig om het verschil te weten tussen het coaten van uw autoramen en het tinten van uw ramen met autoruitfolie. Onder coaten verstaan we het proces waarin uw autoramen gespoten worden. Als u voor deze methode kiest, worden uw autoruiten gedemonteerd, wat een stuk duurder is dan uw autoruiten laten tinten met een autoruitfolie. Deze laatste methode komt in de praktijk dan ook het meest voor. De blinderingsfolie wordt aan de binnenkant van het raam aangebracht en kan uit verschillende kleurtinten bestaan.

Veiligheidsfolie / inbraakvertragende autoruitfolie

Daarnaast heeft u nog de keuze uit een veiligheidsfolie, ook wel een inbraakvertragende folie genoemd. Deze folie is opgebouwd uit meerdere lagen polyester, wat de folie extra stevig maakt. Bij deze methode wordt er meer lijm per m² aangebracht waardoor de hechting aan het glas zeer sterk is. Met deze autoruitfolie kan een ruit niet ingeslagen worden. De autoruitfolie houdt zelfs stenen buiten. Mocht u te water raken, dan kunt u de ramen wel heel gemakkelijk van binnen naar buiten duwen. Bekijk onderstaande video voor meer informatie over de veiligheidsfolie die Carglass® aanbrengt.

Europese richtlijnen autoramen blinderen

Om de kwaliteit van de autoruitfolie en uw veiligheid te waarborgen is het belangrijk dat u als consument op de juiste manier wordt geïnformeerd over waar u op moet letten als u uw auto wilt laten voorzien van autoruitfolie. Voor het blinderen van uw autoruiten zijn namelijk Europese richtlijnen (richtlijn 92/22/EEG) opgesteld waar de bestuurder zich aan te houden heeft. Uw geblindeerde auto wordt alleen toegelaten op de weg als uw voorruit minimaal 75% lichtdoorlatend is. De lichtdoorlatendheid van de zijruiten aan de voorkant moet minimaal 70% zijn. De achterruit mag wel voorzien zijn van een donkere autoruitfolie, mits uw auto een rechter-buitenspiegel heeft (bron: www.om.nl).

Laat uw autoruitfolie aanbrengen door experts van Carglass®

De kwaliteit van de autoruitfolie en een professionele montage zorgen ervoor dat u bij Carglass® een superieur eindresultaat mag verwachten met een lange levensduur. Vandaar ook dat wij u 10 jaar garantie geven op het loslaten, schilferen en scheuren van de autoruitfolie. Daarnaast werken we samen met specialisten van Folie Garant, waardoor we u de beste kwaliteit autoruitfolie kunnen bieden. Bepaal via onze handige online tool welk type autoruitfolie u nodig heeft en wat de prijs hiervan is.

Autoruitfolie kiezen >

Politiecontroles

De politie controleert streng op auto’s met geblindeerde autoruiten. Als zij zien dat uw voorruit of uw zijruiten aan de voorkant te getint zijn, zullen zij u van de weg halen en uw autoramen meten met een speciale tintmeter. Deze meter stelt vast hoeveel licht er door het raam wordt toegelaten en zo weten zij dus meteen of de blindering is toegestaan.

apparaat blindering auto controleren
Meter politie auto blinderen bron: www.om.nl

Voordelen autoruitfolie

Er zitten velen voordelen aan het blinderen van uw autoruiten, maar let hier wel mee op. Als uw autoramen niet voldoende lichtdoorlatend zijn, kunt u de verkeersveiligheid juist in gevaar brengen en een boete riskeren. Hieronder enkele voordelen:

  • Getinte ramen werken zonwerend, waardoor de automobilist en de passagiers minder last hebben van de naar binnen schijnende zon
  • De temperatuur in de auto is lager zodra de gehele zon op uw auto schijnt. Hierdoor blijft uw interieur mooier en zal het minder snel verkleuren
  • Indien u betrokken raakt bij een ongeval en uw autoruiten kapot knallen, zijn getinte ramen veiliger aangezien de stukjes glas zoveel mogelijk in de autoruitfolie blijven plakken
  • Getinte ramen bieden meer privacy, doordat men vanaf de buitenkant minder goed kan zien wat er qua spullen in de auto ligt. Dit kan inbraak voorkomen
  • De autoruiten zullen minder snel beslaan door warmte-absorptiewaarde (8%) van de autoruitfolie
  • Uw auto krijgt een mooie stoere uitstraling

Nadelen autoramen blinderen

Als u zich niet aan de richtlijnen rondom lichtdoorlatendheid houdt, kunt u de verkeersveiligheid juist in gevaar brengen. Laat uw autoramen dus altijd blinderen door specialisten die verstand van zaken hebben. Als u dit niet doet, kunt u te maken krijgen met onderstaande nadelen:

  • De bestuurder en passagiers zijn niet of nauwelijks zichtbaar
  • Oogcontact met andere weggebruikers levert extra veiligheid op: ziet de automobilist mij nu wel of niet? Krijg ik wel of geen voorrang? Het te erg laten blinderen van uw auto neemt deze extra veiligheid weg
  • Bij zonnig weer dragen automobilisten vaak een zonnebril. Indien u geblindeerde autoruiten heeft, kan dit gevaarlijke situaties opleveren.
  • Indien uw getinte autoramen niet aan de Europese wettelijke eisen voldoen, riskeert u een boete van 230 euro. Daarnaast kan het kentekenbewijs deel 1(A) worden ingevorderd. Als automobilist heeft u dan vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat uw auto weer aan de gestelde eisen voldoet.

Maak online een afspraak voor het aanbrengen van autoruitfolie

Wilt u er zeker van zijn dat de blindering van uw autoruiten volgens de Europese richtlijnen wordt gedaan? Laat uw autoruiten dan blinderen door onze experts.

Maak een afspraak

Categorieën Autoruiten Innovatie en trends Producten Verkeersveiligheid