Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 23,132 beoordelingen)

Aquaplaning

Herfstweer

Heb jij onlangs problemen gehad met het rijden door de regen? Raakte je (heel) even de macht over het stuur kwijt? Dan heb je waarschijnlijk aquaplaning (spreek uit: aquaplanning) ervaren. Met de eerste storm achter de rug is de herfst officieel begonnen. En het Nederlandse weer kennende, rijden we straks allemaal weer stapvoets door de striemende regen met de ruitenwissers op interval...

Voor je het weet hebben we dit soort praktijken weer.... Bron: nrc.nl

 

Wat is aquaplaning?

Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen aquaplaning, ook wel watergladheid genoemd; je bent vast wel eens een keer uitgegleden in de badkamer over een natte vloer. Hetzelfde principe kan ook bij je auto gebeuren. Dit gebeurt wanneer er meer water tussen het wegdek en je banden zit, dan je banden kunnen wegduwen. Hierdoor ‘drijft’ de auto op een laagje water, wat de auto onbestuurbaar maakt. En dat kan levensgevaarlijk zijn!

Aquaplaning02 wikijpg 10842a0075
Water hoopt zich op voor de band en creeërt een laagje. Bron: Wikipedia.org

Wat te doen

Goed punt dus om op te letten dat jij niet in zo’n gevaarlijke situatie terecht komt. De meest gemakkelijke manier om aquaplaning te voorkomen is te zorgen dat je banden altijd goede groeven hebben. Zorg dus dat je banden op tijd vervangen worden. Let op: voertuigen die in verhouding vrij licht zijn, maar wel brede banden hebben, lopen ook meer risico op aquaplaning. Spoorvorming versterkt ook het effect van aquaplaning. Hou dus je ogen bij slecht weer goed op de weg (klinkt logisch) en zorg dat je niet in het spoor van je voorganger zit.

Aquaplaning02 tirendo
Een goed profiel onder je banden is altijd een must bij aquaplaning. Bron: Tirendo.nl

In de slip

Mocht je toch de grip verliezen en in de ´aquaplaning mode´ terecht komen, raak dan niet in paniek en geef vooral ook geen extra gas. Dit zorgt er alleen maar voor dat de laag water tussen je banden en het wegdek dikker wordt. Remmen is ook geen puik plan, omdat je zo gemakkelijk in een slip terecht kunt komen. Doe kalm aan en trap gewoon die koppeling in.

Categorieën Verkeersveiligheid