Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,048 beoordelingen)

Veel incidenten op de weg door gladheid in het noorden: 6 tips bij gladheid!

Voor het eerst sinds februari vorig jaar is er weer vorst gemeten. Dat was te merken ook, want hulpdiensten hadden grote moeite met het opvangen van het aantal incidenten. Op verschillende wegen in het noorden waren auto’s en vrachtwagens betrokken bij ongelukken en glijpartijen. In Drenthe werd code rood afgegeven en in Groningen gingen scholen zelfs eerder dicht. Bizar genoeg kon er zelfs op de straten geschaatst worden.

weer gladheid in noorden in avond droger
kinderen schaatsen op straten in het noorden (bron: www.nu.nl).

Weggebruikers in het noorden werden door Rijkswaterstaat geadviseerd niet de weg op te gaan. Als je toch niet anders kunt is het van belang voorbereid te vertrekken en onderstaande tips goed door te nemen. Zo word je tijdens het rijden niet plotseling verrast door gladheid op de weg.

1. Ga op tijd en voorbereid de deur uit

Het spreekwoord luidt niet voor niets: haastige spoed is zelden goed. Vooral met gladheid niet. Voorbereid de weg op gaan houdt in dat je van te voren kijkt naar weersvoorspellingen en verkeersinformatie. Gladheid op de wegen leidt vaak tot vertraging door lange files. Ga met vorst en gladheid dus op tijd de deur uit en voorkom dat je je moet haasten naar een afspraak.

2. Neem voldoende afstand op je voorliggers

Bij normale weersomstandigheden geldt de regel dat er twee seconden tussen jou en je voorganger moet zitten. Bij gladheid is het verstandig dit te verdubbelen naar vier seconden. Zo is er meer tijd en ruimte om het plotseling remmen van je voorganger op te vangen.

3. Kijk nóg verder vooruit

Om met gladheid tijdig op het gedrag van andere weggebruikers in te kunnen spelen is het belangrijk nog verder vooruit te kijken dan je gewend bent. Dit lukt het best als je niet te dicht achter de auto voor je rijdt, want dan wordt het zicht beperkt. Bij voldoende afstand kun je de lijnen van de weg beter volgen.

4. Trek rustig op

Het te snel laten optrekken van je auto vanuit stilstand leidt af en toe nog wel eens tot enge glijpartijen. Als het glad is op de weg kan het helpen rustig in z’n twee weg te rijden.

5. Remmen bij een noodstop

Als je in een situatie terecht komt waarin je plotseling een noodstop moet maken op een glad wegdek, hoop je natuurlijk dat het antiblokkeersysteem (ABS) goed werkt. Het is goed te weten dat ABS alleen werkt wanneer je de remdruk hoog houdt. Trap bij een noodstop de rem en koppeling gelijktijdig hard in.

6. Rem niet in een gladde bocht

Soms is het verstandig helemaal niet te remmen, bijvoorbeeld in een gladde bocht. Dit is nogal onnatuurlijk, maar kan veel ellende besparen. In sommige gevallen is het beter het gas los te laten om op die manier vaart te minderen. Geef pas weer gas bij als je uit de bocht bent.

Ook kan het gebeuren dat je de bocht niet goed hebt ingeschat en je uit de bocht dreigt te vliegen. Hoe lastig het ook is, blijf kalm en draai niet plotseling aan het stuur. Laat de auto juist meeglijden en stuur rustig in de goede richting. Dit heeft meer effect dan een plotselinge ruk aan het stuur.

Lees ook ons blog over handige wintertips voordat u de weg op gaat en wintertips bij autopech.

Categorieën Mobiliteit Verkeersveiligheid