1000 ramen lappen

Zijn autoruiten wassen al een gedoe, hoe zou het zijn om 1.000 ruiten te wassen van de glazen boerderij op de Markt in Schijndel.

Ruiten lappen

1.000 verschillende ruiten vormen de buitenkant van deze glazen boerderij. De vergrote foto’s van een boerderij zijn met email op de achterzijde van de buitenruit geprint. Zelfs de schoorstenen zijn op deze manier gefabriceerd. Een hoop lapwerk voor een glazenwasser.

1000-ramen-lappen1
Glazen boerderij op de Markt in Schijndel

Foto’s geprint op de ruiten

De printen zijn aangebracht op de spouwzijde van de buitenruit van 8 mm dikte. Bij het printen is email op het glas gespoten. Na droging gaat dit de oven in, waardoor het email wordt ingebrand en het glas ook direct wordt gehard.

Shoppen in glas

De glazen boerderij met een totaal oppervlak van 1600m2 bevat winkels, restaurants, kantoren en een wellness centrum. 23 jaar na het eerste initiatief van de Schijndelse architect Winy Maas over de open plek op de markt van zijn geboortedorp werd het gebouw gerealiseerd.

’s Nachts verlicht

‘s Nachts is de boerderij van binnenuit verlicht. Met een hoogte van 14 meter is de boerderij 1.8 keer groter dan een echte boerderij. De print volgt de schaalvergroting, zo is de geprinte deur van de boerderij bijvoorbeeld 4 meter hoog.

Van binnenuit, tot in de nok van het dak, is er een prachtig zicht naar buiten.

1000-ramen-lappen2
De Glazen boerderij van binnen
1000-ramen-lappen3
De print op de ruiten is net echt

Krijg een indruk hoe de ruiten worden geprepareerd.

Nieuwsgierig? De VVV in Schijndel organiseert rondleidingen in de glazen boerderij.

Maar gewoon een bezoek brengen aan de boerderij is uiteraard ook mogelijk. Bij mooi weer kun je op het erf genieten van een hapje en een drankje.

Bron & foto’s:

www.deglazenboerderij.com
bouwwereld.nl/project/boerderij-op-glas/