Alles wat u moet weten over dashcams

Op het internet heeft u vast wel eens beeldmateriaal voorbij zien komen gefilmd vanuit een auto. Vaak zijn dit filmpjes van bijzonder rijgedrag, auto ongelukken of andere zaken. Zonder dashcams waren deze filmpjes mogelijk nooit gemaakt.

Er zijn dan ook veel redenen om een dashcam aan te schaffen. Zo kan het u helpen wanneer u een ongeluk heeft gehad. En kunt u het eigen rijgedrag eens aandachtig bestuderen.

Hoe werken dashcams?

De werking van dashcams is redelijk eenvoudig. Het zijn camera’s die op uw voorruit of achterruit zijn gericht. Deze camera’s worden op uw dashboard geplaatst of met een zuignap aan uw voorruit bevestigd en werken vaak met de sigarettenaansteker of batterijen. De camera neemt beelden op van de weg en slaat deze intern op. Maar het kan ook zo zijn dat de beelden geupload worden naar de cloud. Dashcams zullen meestal vanzelf beginnen te werken wanneer de auto wordt ingeschakeld. Maar soms is het nodig om de dashcam zelf in te schakelen. Let er hierbij op dat u uzelf aanleert om dit standaard te doen voordat u gaat autorijden. Doet u dit niet, dan zal het z’n functie natuurlijk verliezen.

Dashcams zijn dus meestal niet ingebouwd in de auto. U zal een dashboard camera dus zelf aan moeten schaffen, mocht deze niet standaard in uw auto zitten.

alles over dashcams

 

De verschillende soorten dashcams

Dashcams zijn er in verschillende uitvoeringen. Wilt u alleen de voor- of achterzijde van uw auto filmen? Dan volstaat een Single Channel. Met een Single Channel heeft u slechts één camera in uw auto. Deze wordt meestal aan de voorzijde geplaatst. Maar mocht u de achterkant willen filmen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Daarnaast kunt u een Dual Channel aanschaffen. Hiermee kunt u de voor- en achterzijde opnemen. Als laatste optie bestaat er nog de dashcam waarmee u de binnenruimte kunt filmen. Dit biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om het gedrag van bestuurders en passagiers op te nemen.

De installatie van dashcams

Hoe de dashcams geïnstalleerd dienen te worden, hangt af van de uitvoering die u heeft. Bij de uitgebreidere dashcams zullen leveranciers vaak een service aanbieden om het te installeren. Maar wanneer u dashcam op batterij of sigarettenaansteker werkt, kunt u het zelf aansluiten. Let erop dat sommige dashcams ingebouwd moeten worden in de auto. In dit geval is een monteur nodig.

De opnametijd van dashcams

De beelden die worden opgenomen worden opgeslagen op een geheugenkaart, waarmee u het beeldmateriaal kunt opslaan op uw computer. Daarnaast kan het zo zijn dat een dashcam over WiFi-functionaliteiten beschikt. In dat geval worden de beelden automatisch geupload naar de cloud. Let erop dat het kan voorkomen dat wanneer de geheugenkaart vol is, de camera stopt met filmen. Afhankelijk van de instellingen kan het zo zijn dat oud beeldmateriaal wordt overschreven. Houd hier dus rekening mee en vraag dit eventueel na bij uw leverancier.

Waarom een dashcam handig kan zijn

Maar om welke redenen zou u precies een dashcam moeten plaatsen? Dat hangt natuurlijk af van uw eigen wensen. Maar er zijn wel een aantal redenen te bedenken waarom een dashcam heel handig kan zijn. De meest voordehand liggende reden is dat het u kan helpen tijdens een verkeersongeval. Natuurlijk wil niemand hierin betrokken raken. Maar helaas overkomt het vroeg of laat toch bijna iedereen. En het erge is vaak nog dat u het niet eens zelf hoeft te veroorzaken. In dit geval kunnen beelden van het ongeval u helpen bij het afhandelen van verzekeringskwesties. U kunt bijvoorbeeld bewijzen dat u niet schuldig was.

Daarnaast kan het beelden opnemen van eventueel vandalisme of zelfs diefstal van uw auto. Sommige dashcams zullen ook beelden opnemen wanneer de auto stilstaat. En zo kunnen er beelden worden opgenomen die goed van pas kunnen komen bij nare gebeurtenissen zoals vandalisme of diefstal.

Maar een dashcam is niet alleen fijn om te hebben bij nare situaties. U kunt het ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo kunt u bijzonderheden filmen op de weg. Heeft u iets leuks voorbij zien komen wat u nog wel eens terug zou willen kijken? Dan kan dit met een dashcam. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om uw rijstijl terug te bekijken. Of dat van andere automobilisten. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om mensen te wijzen op hun matige rijvaardigheden. Of u kunt bijvoorbeeld uw eigen rijvaardigheden verbeteren.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een dashcam?

Bent u van plan een dashcam aan te schaffen? Dan is het handig om te weten waar u zoal op moet letten. Natuurlijk is de prijs hierbij belangrijk. Maar zorg er wel voor dat de dashcam voldoende kwaliteit heeft. Zo zal de prijs veel met de beeldkwaliteit te maken hebben. En ook speciale functies zoals WiFi-functionaliteit, Bluetooth, spraakbesturing en zelfs een noodoproep bij een aanrijding kunnen de prijs verhogen. Zorg er in ieder geval voor dat de prijs niet té veel invloed heeft op uw koopbeslissing. Een dashcam van hoge kwaliteit en fijne gebruikservaring is het zeker waard om toch iets meer voor uit te geven. Let daarnaast op de connectiviteit van een dashcam. Kunt u de camera zelf installeren? Of moet dit door een monteur worden gedaan? De tweede optie zal mogelijk duurder zijn dan de eerste, maar zorgt ervoor dat er geen kabels meer zichtbaar zijn.

Een laatste aandachtspunt is de hittebescherming. De temperatuur kan namelijk aardig stijgen in een auto. U wilt er dan ook zeker van zijn dat uw dashcam dit aankan. Let hier dan ook op voordat u het product aanschaft.

Een dashcam kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Let erop dat u een dashcam aanschaft welke voldoet aan al uw eisen.