Vacature

Werken bij Carglass? Bekijk al onze vacatures!

Onze klanten beoordelen onze service met 4.6/5 (gebaseerd op 22,048 beoordelingen)
Criminelen gebruiken de langere winternachten en technologie om toe te slaan

Automobilisten hebben na het ingaan van de wintertijd komende zondag 20 procent meer kans om slachtoffer te worden van een auto-inbraak. Dat blijkt uit een analyse van schadecijfers van glasschadespecialist Carglass over de afgelopen tien jaar. In de provincie Noord Holland is het risico op auto-inbraak het grootst. Daarnaast gebruiken criminelen steeds vaker bluetooth en signaalontvangers om auto’s te selecteren en in te breken.

Elk jaar worden veel automobilisten slachtoffer van een inbraak in hun voertuig. In 2013 was het in totaal ruim 95.000 keer raak. Uit de cijfers van Carglass blijkt dat in de maanden november tot en met maart 20 procent meer zijruiten worden ingeslagen dan in de rest van het jaar. Oorzaak is dat dieven tijdens de langere nachten meer tijd hebben om ongezien toe te slaan. De ruitschadespecialist krijgt samen met de politie vaak als eerste te maken met slachtoffers van auto-inbraak. In Noord Holland is de kans op auto-inbraak het grootst, gevolgd door de provincies Utrecht en Zuid Holland. In Drenthe, Zeeland en Friesland is de kans op autokraak het kleinst.

Ranking

Provincie

Auto-inbraak per 10.000 auto's

1

Noord Holland

161

2

Utrecht

149

3

Zuid Holland

142

4

Noord Brabant

110

5

Limburg

83

6

Gelderland

82

7

Flevoland

64

8

Overijssel

60

9

Groningen

54

10

Drenthe

41

11

Zeeland

37

12

Friesland

27

Bron: politie en CBS

Criminelen inventief

Carglass signaleert al langere tijd dat het dievengilde steeds inventiever wordt als het gaat om auto-inbraak. Zo wordt bluetooth gebruikt bij het lokaliseren van kostbaarheden in auto’s zoals telefoons, tablets en laptops. Een beslissing om waardevolle goederen in de auto te laten liggen, heeft vaak grote gevolgen. Niet alleen zijn slachtoffers tijd kwijt aan het vervangen van de autoruit en de aangifte, maar zelfs maanden na de inbraak kunnen er – ondanks grondig stofzuigen –  glasstukjes in de auto gevonden worden.

Verder zijn automobilisten zich niet bewust van het feit dat criminelen zonder braakschade auto’s kunnen openen. Autokrakers wachten totdat een automobilist de auto op afstand vergrendelt. Het signaal wordt opgepikt met een speciale ontvanger en met het opgevangen signaal kan de auto worden geopend. Carglass raadt automobilisten dan ook aan om de auto op een goed verlichte parkeerplaats te zetten, de zuignapafdruk van een navigatiesysteem weg te vegen en geen waardevolle spullen in de auto te laten liggen.

Carglass heeft voorzorgsmaatregelen getroffen om klanten tijdens de donkere wintermaanden zo goed en snel mogelijk te kunnen helpen. De glasschadespecialist heeft 24 uur per dag medewerkers klaar staan om autoruiten op locatie en in de Service Centers te herstellen. Dus ook ’s nachts staat de autoruitexpert klaar om slachtoffers van een auto-inbraak onmiddellijk te hulp te schieten.