Afspraak maken

Kleine autoschade: wel of niet claimen bij uw verzekeraar?

Stel u rijdt al een tijd zonder problemen rond. Dit heeft u inmiddels een mooie premiekorting opgeleverd. Het is prettig dat het maandbedrag laag ligt en op termijn bespaart u flink wat geld. Nu vindt er toch een klein ongelukje plaats en zit er een kleine schade op uw auto. Wat doet u dan? U bent al snel vijf schadevrije jaren kwijt wanneer u een relatief klein bedrag claimt.

Gaat u naar de verzekeraar of betaalt u zelf de rekening?

Bonus-malusladder

De bonus-malusladder is de tabel die de verzekeraar gebruikt om uw maandelijkse premie te berekenen. Wanneer u geen schade claimt en schadevrij rijdt, dan krijgt u een ‘bonus’ in de vorm van premiekorting. Malus komt meestal voor bij beginnende bestuurders die een claim hebben ingediend en bestuurders die flinke pech hebben gehad en veel hebben moeten claimen.

Schadevrije jaren en premiekorting

Hoeveel korting u ontvangt op uw premie, dat verschilt per verzekeraar. De maatschappij heeft een tabel met daarin alle treden. Deze kunt u opvragen om in te schatten of u kleine autoschade wilt claimen. Wanneer u schade claimt, houdt u er dan rekening mee dat u altijd minimaal vijf jaar terugvalt op de bonus-malusladder.

Wellicht heeft u een no-claimbescherming. Wat dat voor uw terugval in schadevrije jaren betekent, dat kan uw verzekeraar het beste toelichten. Het is zelden zo dat u niet terug zult vallen.

Wel of niet claimen? Een voorbeeld:

Stel Martijn is met zijn bumper tegen een muurtje aangereden. Er is geen tegenpartij, dus niemand om de schade op te verhalen. Dat betekent dat Martijn twee keuzes heeft: de schade claimen via de verzekeraar of zelf betalen. 

Hij heeft een offerte aangevraagd en weet dat het hem € 750,- euro gaat kosten om de schade te herstellen. We gebruiken onderstaand rekenvoorbeeld van de Consumentenbond.

Stel, Martijn staat op trede acht met een no-claimkorting van 50%. De jaarpremie bedraagt € 850. Als hij deze schade claimt, valt hij terug naar trede vier. Het duurt vier jaar om dezelfde premiekorting opnieuw te bereiken. Na 10 jaar zonder schade is hij in totaal €4186 kwijt aan premie. Als hij deze schade voor eigen rekening neemt, loopt de opbouw van de korting door en betaalt hij over dezelfde periode €2656.

Het premievoordeel bij niet-claimen is: €4186 - €2656 = €1530.
Maar hij draait in dat geval wel zelf op voor de schade van €750.
Het uiteindelijke voordeel komt uit op: €1530 - €750 = €780.

(Consumentenbond, 2018)

Vraag advies

Het rekenvoorbeeld is slechts een beeld bij hoe een afweging om schade te claimen tot stand kan komen. Wellicht bent u niet in de gelegenheid om nu een groot bedrag te betalen en wilt u de schade toch claimen. U heeft zelfs met terugwerkende kracht de kans om alsnog zelf voor de schade op te draaien wanneer uw verzekering deze heeft betaald en uw premie is verhoogd. Deze bedenktijd bedraagt 12 maanden.

Ga dus in gesprek met uw verzekeraar en zoek uit hoe u het meeste voordeel krijgt. Zij helpen u hier graag mee.

Offerte aanvragen voor kleine autoschade?

Via onze partner Fixico kunt u een offerte opvragen zodat u meerdere schadeherstellers kunt vergelijken.

Offerte opvragen

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging