Afspraak maken
lakschade herstellen auto

Lakschade auto laten herstellen

Carglass® is per 1-2-2020 gestopt met het herstellen van kleine autoschades. Ondanks dat we zelf gestopt zijn met het herstellen van lakschades, geven we u op deze pagina toch graag meer informatie.

Via onze partner Fixico kunt u een offerte opvragen zodat u meerdere schadeherstellers kunt vergelijken.

Offerte opvragen

Helaas krijgt elke automobilist vroeg of laat te maken met lakschade. Uw auto staat op de parkeerplaats van de supermarkt en plotseling zit er een kras op uw portier. De dader is nergens te bekennen en uiteraard zit er geen briefje op de voorruit. Of u uw auto zit na het wassen vol met kleine krasjes. Wat doet u dan?

Verschillende soorten lakschades

Lakschade is een zeer brede term. Zo kan lakschade door veel verschillende oorzaken ontstaan en zo ook op verschillende manieren herstelt worden, afhankelijk van de grootte en de ernst van de schade.

Krassen

Autolak bestaat uit meerdere lagen. Een kras kan dus ook voorkomen in één of meerdere lagen, afhankelijk van hoe diep de kras is. Als alleen de bovenste laklaag beschadigd is, kunt u de auto zelf polijsten. U kunt dit checken door de beschadiging nat te maken met uw vinger. Blijft de kras zichtbaar? Dan heeft u te maken met een diepe kras, waarbij meerdere laklagen beschadigd zijn geraakt. Bij het herstellen van een diepe kras zal de schade opnieuw geschuurd en gespoten moeten worden om roestvorming te voorkomen. Dit kun u het beste laten doen bij een schadehersteller. Lees meer op de pagina krassen auto verwijderen.

Zand

Zand is een veel voorkomende oorzaak van lakschade. Tijdens het rijden kunnen er kleine krasjes op uw lak ontstaan, bijvoorbeeld door de wind en de snelheid van uw auto. Helaas is dit niet te voorkomen. Ook ontstaan kleine krassen vaak doordat de auto niet op de juiste manier gewassen wordt, waardoor het zand over de auto heen schuurt. Deze krasjes worden swirls genoemd. Gelukkig zijn deze met polijsten snel te herstellen. Tips nodig voor het reinigen van uw gehele auto leest u op de pagina autopoetsmiddelen.

Erosie

Met erosie wordt het proces van slijtage van de bovenste autolak bedoeld. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn bijvoorbeel zand, steentjes, strooizout of zelfs vogelpoep. Zo is het belangrijk om uw auto goed schoon te houden, maar de auto wel eerst af te spoelen zodat het meeste vuil van de laklaag verdwijnt. Gebruik liever geen spons, maar een microvezeldoek. In een spons blijven makkelijk vuilresten zitten, wat krassen kan veroorzaken.

Welke herstelmethodes zijn er?

Er zijn meerdere methodes om lakschade te (laten) herstellen. Polijsten en spotrepair zijn de meest bekende.

Polijsten

Uw auto kan er eenvoudig weer als nieuw uitzien door de bovenste laklaag met een behandeling te herstellen, ofwel: de auto polijsten. Hiervoor wordt een polijstmachine en polijstpasta gebruikt. De machine en pasta wrijven het vuil los en egaliseren het oppervlak zonder de bovenste laklaag te beschadigen. Hierdoor krijgt de lak zijn spiegelende effect terug. Lees meer over polijsten.

Spotrepair

Wanneer u lakschade laat herstellen, dan lopen de kosten vaak flink op. U krijgt te horen ‘dat er nu eenmaal hele delen van de auto opnieuw gespoten moeten worden, omdat er anders kleurverschil ontstaat’. Maar vanaf nu weet u wel beter! Het was ooit de enige manier om schade te herstellen, maar het is inmiddels een achterhaalde uitspraak.

Kleine cosmetische schades aan de auto kunnen namelijk via spotrepair herstelt worden. Vooraf wordt de lak gemeten en wordt deze door professionele apparatuur gemengd. De fabrieksgelijkwaardige lak is vaak sneldrogend, waardoor lakschade snel herstelt is.

Wat zijn de kosten voor het herstellen van lakschade?

Polijsten en spotrepair hoeft niet duur te zijn, omdat de monteur hier minder lang mee bezig is. Met spotrepair zijn de technieken en apparatuur erop gericht om efficiënt kleine cosmetische schades te herstellen. Daardoor zijn monteurs simpelweg eerder klaar en dat scheelt u uiteraard kosten. Daarnaast wordt de lak slechts plaatselijk gespoten, waardoor kosten bespaard worden.

Is de lakschade erg ondiep? Dan wordt er vaak voor gekozen om de bovenste laag lak te polijsten en bent u nog voordeliger uit!

Via onze partner Fixico kunt u een offerte opvragen zodat u meerdere schadeherstellers kunt vergelijken.

Offerte opvragen

Wel of niet claimen?

U bent al snel vijf schadevrije jaren kwijt wanneer u een relatief klein bedrag claimt bij uw verzekeraar. In veel gevallen doet u er daarom verstandig aan om de kleine autoschade zelf uit eigen zak te betalen. Dat bespaart u uiteindelijk veel geld. Op de pagina 'wel of niet claimen' geven wij u meer informatie aan de hand van een rekenvoorbeeld. 

Wel of niet claimen?

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging