Steeds meer auto’s beschikken over ADAS: Advanced Driver Assistance Systems. Denk aan parkeersensoren, achteruitrijcamera’s, sensoren voor de dode hoek etc. Deze systemen maken het leven van de bestuurder een stuk eenvoudiger áls ze het goed doen. Naast deze passieve systemen zijn er nog systemen die werken door middel van een camera achter de voorruit, denk aan verkeersbordherkenning, de rijstrookassistent en autonoom remmen.
In de eerste twee voorbeelden in de video zie je wat er kan gebeuren als de camera niet conform fabrieksinstructies gekalibreerd is en een paar cm afwijkt. In het laatste voorbeeld is een auto te zien die wel conform fabrieksinstructies gekalibreerd is.
Automobilisten vertrouwen te veel op ADAS
De American Automobile Association concludeerde vorig jaar uit eigen onderzoek dat automobilisten in de US soms de rijhulpsystemen overschatten en daardoor niet altijd meer zelf goed opletten. Ook weten veel automobilisten niet dat het belangrijk is om de systemen vrij te houden van sneeuw, vuil of ijs. Als de camera van het systeem geen goed zicht heeft, kan het systeem niet doen waar het voor gemaakt is. Maar er zijn nog meer gevallen waarin de camera het niet goed doet.
ADAS-camera werkt niet altijd meer goed na sterreparatie of ruitvervanging
Veel automobilisten weten niet dat ook een reparatie aan de voorruit de nodige impact heeft op de ADAS-camera. In sommige gevallen is reparatie van een sterretje niet meer mogelijk, bijvoorbeeld als het sterretje in het zicht van de camera zit. Is de hele ruit vervangen, dan is het bovendien noodzakelijk om de camera opnieuw te laten kalibreren. Een kalibratie kan succesvol worden uitgevoerd (de camera is dan gekalibreerd), maar niet correct zijn gedaan. In dat geval wijken de waardes af, waardoor de camera een verkeerd uitgangspunt heeft en niet met de juiste informatie werkt.
ADAS en de noodstop
In de afbeelding hieronder zie je wat er kan gebeuren als de camera niet goed gekalibreerd is. In de bovenste tekening is de camera goed gekalibreerd en stopt de auto netjes op tijd, in de afbeelding daaronder zie je dat de camera 1 graden afwijkt. Als de auto nu een noodstop moet maken, komt de auto te laat tot stilstand. Als je even niet oplet kan het gevolg zijn dat je toch bovenop je voorganger zit of misschien nog wel erger: die voetganger of fietser schept.
ADAS en lane assistance
De camera achter de voorruit speelt ook een grote rol bij lane assistance. Dit systeem waarschuwt de automobilist dat je buiten je eigen rijbaan raakt. In de afbeelding hieronder zie je wat een afwijking van 1 graden in de praktijk voor gevolgen kan hebben. Als je zelf even niet oplet, kan zo’n kleine afwijking ervoor zorgen dat je buiten je rijbaan belandt.
Kalibratie altijd noodzakelijk na ruitvervanging
Om ervoor te zorgen dat de camera goed blijft werken, moet de ADAS-camera achter de voorruit altijd opnieuw gekalibreerd worden als de voorruit vervangen is.
Daarbij is het ook van belang dat de camera op de juiste wijze gekalibreerd wordt en dat er dus geen afwijking is. Doe je dat niet dan kunnen de gevolgen voor de werking van het systeem groot zijn, dat zie je in bovenstaande filmpjes.
Waarom is kalibratie zo’n precisiewerk? Carglass® legt het uit
Wat doet Carglass eraan om geen auto met ADAS te missen?
Als jouw auto een ADAS-camera achter de voorruit heeft, dan mag je van Carglass® verwachten dat we er alles aan doen om geen kalibratie te missen.
Carglass® garandeert dat de rijhulpsystemen, die gebruikmaken van een camera of sensor achter de voorruit, na de ruitvervanging bij Carglass® geherkalibreerd zijn zodat deze werken binnen de door de autofabrikant voorgeschreven grenswaarden. Als bevestiging van de juiste uitvoering van de herkalibratie, ontvang je hiervoor van Carglass® een certificaat.
Hoe zorgt Carglass® ervoor dat de herkalibratie goed wordt uitgevoerd?
Wat als kalibratie niet gelukt is?
Als het bij hoge uitzondering niet direct lukt om de camera te herkalibreren dan markeren we de ruit met een sticker zodat alle bestuurders weten dat er niet op de ADAS vertrouwd kan worden. Bovendien proberen we in de meeste gevallen er alsnog voor te zorgen dat de ADAS-camera (op een later moment) gekalibreerd wordt.
ADAS-systeem geen vervanger van de bestuurder
Let op! Zelfs als ADAS naar behoren werkt en goed gekalibreerd is, mag je als berijder er niet volledig op vertrouwen. De verantwoordelijkheid blijft bij de bestuurder. Je moet ADAS dus echt zien t als een hulpsysteem dat assisteert tijdens het rijden. Je zult dus nog steeds zelf moeten opletten in het verkeer!
Maak online een afspraak
Bent u er zeker van dat uw autoruit gerepareerd of vervangen moet worden?
Maak dan vandaag nog online een afspraak.