Afspraak maken

Waarom kalibratie van de ADAS-camera een precisiewerk is

Steeds meer auto’s zijn voorzien van handige rijhulpsystemen. Erg handige technieken die het leven van de automobilist makkelijker en veiliger kunnen maken, mits ze goed gebruikt worden.

Maar soms kan het gebeuren dat na een schade de systemen niet meer goed werken.

In de eerste twee voorbeelden in de video hieronder zie je wat er kan gebeuren als de camera niet conform fabrieksinstructies gekalibreerd is en een paar cm afwijkt. In het laatste voorbeeld is een auto te zien die wel conform fabrieksinstructies gekalibreerd is. 


Kleine afwijking, grote gevolgen

Deze filmpjes laten goed zien hoe belangrijk het is dat de ADAS-camera goed gekalibreerd wordt. Je kunt de kalibratie uitvoeren en toch de camera niet correct gekalibreerd hebben. Dit kan gebeuren als je niet beschikt over de juiste hulpmiddelen, de fabrieksinstructies niet kent of de verkeerde waardes gebruikt.

Vergelijk het met een weegschaal die niet goed ingesteld is: hij kan wegen, maar het gewicht dat aangegeven wordt klopt dan niet.

De juiste materialen

Om de ADAS-camera correct te kalibreren heb je de juiste materialen nodig:

  • het juiste kalibratie stippenbord

  • de juiste software en licenties van de fabrikant

  • de juiste kalibratieapparatuur

Sommige ruitherstellers of garages kalibreren de auto met behulp van een geprint A4-tje op de muur. De kans bestaat dat de kalibratie hierdoor niet correct uitgevoerd kan worden, kalibreren is namelijk echt millimeterwerk. Carglass® werkt met speciaal ontwikkelde kalibratieborden om de kans dat de kalibratie niet correct wordt uitgevoerd zoveel mogelijk te minimaliseren.

Hoe zorgt Carglass ervoor dat de herkalibratie goed wordt uitgevoerd?

Waarom is kalibratie millimeterwerk?

Tijdens de kalibratie moeten diverse hoeken en afstanden op de juiste manier ingesteld worden. Dit luistert erg nauw, een kleine afwijking kan grote gevolgen hebben.

De camera kijkt namelijk van links naar rechts en van hoog naar laag en moet daarin diepte kunnen zien. Dat betekent dat je zeker moet zijn dat de camera exact in het midden kijkt ten opzichte van de auto. Denkt de camera dat hij in het midden zit, maar in werkelijkheid kijkt hij iets meer naar rechts dan kan dat betekenen dat je buiten de rijbaan belandt als je zelf niet oplet.

Maak een afspraak

 

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging