Afspraak maken

Kalibratie van de ADAS-camera bij Carglass®

Na een voorruitvervanging is herkalibratie van de ADAS-camera noodzakelijk. Zoals je hier kunt zien, is herkalibratie precisiewerk: een kleine afwijking kan enorme gevolgen hebben voor de werking van het rijhulpsysteem.

Hoe voert Carglass® herkalibratie uit en hoe zorgen wij ervoor dat ADAS na afloop even veilig is als voor de sterreparatie of ruitvervanging?

Identificeren of er een ADAS-camera aanwezig is

De eerste stap is checken of er een ADAS-camera in de auto aanwezig is. Niet elke camera hoeft opnieuw gekalibreerd te worden, het gaat vooral om de camera die een rol speelt bij rijbaanassistentie en het actieve remhulpsysteem. Bij Carglass® doen we altijd een visuele inspectie, maar we checken al tijdens of kort na het maken van de afspraak in onze eigen database met relevante voertuigdata of de auto een ADAS-camera zou moeten hebben. Is er een ADAS-camera aanwezig dan voeren we -indien dit door de fabrikant wordt voorgeschreven- een herkalibratie uit.

De kalibratie: stappenplan

Het kalibreren zelf bestaat uit verschillende stappen. Dit onderdeel is het échte precisiewerk. Om ervoor te zorgen dat de ADAS-camera na ruitvervanging even goed werkt als bij aflevering van de auto werkt Carglass® volgens de voorschriften van de fabrikant.  

Waarom is kalibratie zo’n precisiewerk? Carglass® legt het uit

Stap 1: test vooraf

Voordat Carglass® met de kalibratie kan beginnen, moet bekeken worden of er geen permanente fouten in het ADAS-systeem zitten. Hiervoor gebruikt Carglass® een handheld.

Zitten er permanente fouten of meldingen in, dan kan Carglass® de kalibratie niet uitvoeren en moet de auto mogelijk eerst langs een gespecialiseerde hersteller.

Stap 2: de juiste gegevens ophalen

Voor elke auto gelden andere waarden waarmee gewerkt moet worden. Dit kan per merk, model en bouwjaar verschillen.

Op basis van merk, model en bouwjaar worden de voorschriften van de fabrikant opgehaald in de handheld. Om dit te kunnen doen heb je de juiste apparatuur en software licenties nodig van de fabrikant.

Stap 3:  de juiste afstand bepalen

De auto moet weten hoe groot de afstand is tot het kalibratiebord. Op basis van de fabrieksinstructies geeft de handheld de afstand aan. Carglass® zorgt ervoor dat de instructies nauwkeurig worden nageleefd.

De borden die Carglass hiervoor gebruikt zijn door de fabrikant voorgeschreven kalibratieborden. Deze borden zijn voorzien van technieken om de juiste hoogte te bepalen. Het gebruik van een degelijk kalibratiebord is van groot belang. Een kleine onzorgvudigheid kán grote gevolgen hebben.

Stap 4: het stelbord instellen

Met behulp van laserstralen wordt gemeten of het bord daadwerkelijk in het midden staat van de auto, dit luistert erg nauw en is echt milimeterwerk. Op de foto zie je dat de lasterstraal wordt geprojecteerd op een streep. Aan beiden kanten van de auto moet de laserstraal op exact hetzelfde punt staan, dan staat de auto in het midden.

Het kalibratiebord wordt door middel van wielklemmen vastgezet zodat het niet kan verschuiven.   

Stap 5: de juiste hoogte bepalen

Als het bord gecentreerd is, is de volgende stap om de juiste hoogte te bepalen.

Welke hoogte dat is, wordt aangegeven door de apparatuur.

In het kalibratiebord zit een maatvoering verwerkt die je gebruikt om het bord op de juiste hoogte in te stellen.

Stap 6: de hoogte van de wielkast bepalen

Ook de hoogte van de wielkast is van belang en moet worden ingevoerd in de handheld. Carglass® meet tot op de millimeter nauwkeurig op hoe hoog de wielkast is.

De waarde wordt in millimeters ingevoerd in de apparatuur.

Stap 7: de kalibratie starten

Nu alle instellingen juist zijn en de handheld weet hoe hoog de auto staat, kan de kalibratie beginnen. Dit is het meest simpele werk: met een druk op de knop start de auto met kalibreren. Als de kalibratie succesvol is afgerond, wordt een kalibratierapport gemaakt. Carglass® slaat dit op in de computer. Dit rapport gaat indien nodig naar de verzekeraar of leasemaatschappij.

Stap 8: checken of alles in orde is

Om zeker te weten dat de kalibratie succesvol is afgerond doet Carglass® nog een systeemtest achteraf.

Gaat deze test goed dan is de kalibratie niet alleen succesvol afgerond maar ook correct verlopen. De ADAS-camera werkt naar behoren.

Stap 9: een certificaat overhandigen

Is de kalibratie succesvol uitgevoerd? Dan overhandigen we je een certificaat. Dit certificaat geeft je als bestuurder de zekerheid dat de camera volgens fabrieksvoorschriften gekalibreerd is.

 

Onze garantie: kalibratie voldoet aan de fabrieksstandaard

Carglass® hecht grote waarde aan het succesvol én correct kalibreren van de ADAS-camera en werkt daarom volgens de eisen van de fabrikant. Carglass® maakt gebruik van officiële software en apparatuur en beschikt over de juiste licenties om te kunnen kalibreren. In een enkel geval kan het voorkomen dat de fabrikant de software nog niet heeft vrijgegeven aan derden, iets wat in Europa wel verplicht is. In dat geval kan de ADAS-camera tijdelijk niet door Carglass® zelf gekalibreerd worden, maar zorgen wij ervoor dat deze door een merkdealer wordt gekalibreerd.

Maak een afspraak

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging