Afspraak maken

ADAS: Advanced Driver Assistance Systems

afspraak maken voorruit vervangen adas camera

Wat is ADAS?

ADAS betekent Advanced Driver Assistance Systems. Ook wel rijhulpsystemen genoemd. Tegenwoordig beschikken steeds meer auto’s over ADAS. Denk aan parkeersensoren, achteruitrijcamera’s, sensoren voor de dode hoek. Deze systemen maken het leven van de bestuurder een stuk eenvoudiger áls ze het goed doen. Naast deze passieve systemen zijn er nog systemen die werken door middel van een camera achter de voorruit, denk aan verkeersbordherkenning, de rijstrookassistent en autonoom remmen.

ADAS woordenboek

Na een voorruit vervanging moet een ADAS camera voor uw eigen veiligheid altijd opnieuw gekalibreerd worden.

Waarom ADAS-camera kalibratie alleen door experts laten uitvoeren?

U moet in de auto op uw ADAS systemen kunnen vertrouwen. Kalibratie is precisie werk, daarom raden wij aan om uw ADAS-camera enkel door specialisten uit te laten voeren. Zo beschikken experts over de juiste hulpmiddelen en kennen de exacte fabrieksinstructies en waardes. 

Carglass® kan inmiddels bijna alle bij ons aangeboden auto’s, voorzien van een ADAS-camera, succesvol kalibreren. Zelfs als na de introductie van een nieuw model auto de juiste software nog niet is vrijgegeven door de fabrikant.

Wilt u meer lezen over hoe kalibratie in zijn werk gaat? Lees het interview van Metro met onze service monteur Mark Arends. 

Lees het interview met Mark over kalibratie voorruit

adas kalibratie bij carglass

Tips voor automobilisten met ADAS - waar op letten?

Bij Carglass® zijn we continue bezig om de risico’s voor automobilisten zo klein mogelijk te houden. Dat doen we door continue te investeren in mensen, hulpmiddelen en technologie. Maar ook automobilisten kunnen het risico voor zichzelf beperken met de onderstaande tips:

  • Kies bewust voor een deskundige autoruitschadehersteller, zeker als je auto beschikt over een camera achter de voorruit. Jij kunt in veel gevallen zelf bepalen wie jouw ruitschade gaat herstellen, ook als je verzekerd bent. Laat je niet te makkelijk sturen naar een hersteller die niet je voorkeur heeft. En wees je bewust dat verzekeraars jouw keuze proberen te beïnvloeden door schadesturing toe te passen.
  • Als er een camera achter je voorruit gemonteerd is, controleer dan vooraf of de hersteller in staat is tot het uitvoeren van een kalibratie. Indien deze verklaart dat dit niet nodig is, wees dan op je hoede en vraag desnoods of ze dit schriftelijk willen verklaren. Vertrouw je het niet, kies dan een andere hersteller.
  • Vraag voor aanvang van de werkzaamheden of de auto kan worden uitgelezen op reeds aanwezige storingen en vraag inzage in het resultaat. Vraag ook na afronding van de werkzaamheden inzage in een storingsuitdraai. Ruitvervanging mag geen extra storingen tot gevolg hebben.
  • Vraag de monteur of je mee mag kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden, inclusief de kalibratie. Stel alle vragen die je hebt. Een echte vakman zal je belangstelling namelijk waarderen. Als dit niet mogelijk is, wees dan extra alert.
  • Vraag altijd om het bewijs van een succesvolle kalibratie. Mochten er later problemen ontstaan, dan heb je een schriftelijk bewijs. Als je auto na vertrek toch opeens een storing aangeeft laat dit dan meteen controleren bij de hersteller en blijf er niet mee doorrijden.

Hopelijk bent u nu beter op de hoogte van de opkomst van ADAS, het belang van camera kalibratie en de tips om zelf het risico te beperken.

Kosten kalibratie ADAS camera

Uw verzekering- of leasemaatschappij vergoedt ruitschade.
Reguliere kalibratie In de meeste gevallen geen kalibratiekosten voor u (afhankelijk van uw polis- of leasevoorwaarden).
CSC kalibratie In de meeste gevallen geen kalibratiekosten voor u (afhankelijk van uw polis- of leasevoorwaarden).
Uw verzekering- of leasemaatschappij vergoedt geen ruitschade.
Reguliere kalibratie De kosten voor reguliere kalibratie na voorruitvervanging zijn €161,50.
CSC kalibratie De kosten voor CSC kalibratie na voorruitvervanging zijn €186,50.
Stereo kalibratie De kosten voor Stereo kalibratie na voorruitvervanging zijn €236,00.
adas herkalibratie bij camera achter voorruit


Biedt Carglass® garantie op kalibratie?

Ja. Deze garantie geldt tot twee jaar na de uitgevoerde kalibratie of tot het volgende 'kalibratiemoment' (gebeurtenis waarbij de voertuigfabrikant een kalibratie voorschrijft), afhankelijke welke van deze twee zich het eerst voordoet.

Maak een afspraak

Meer weten over ADAS?

Heeft u een camera achter de voorruit en moet uw voorruit door autoruitschade vervangen worden? Lees u vooraf goed in over dit onderwerp of laat u informeren door één van onze experts. In onderstaande artikelen leest u meer over dit onderwerp:

Kalibreren van ADAS bij Carglass®

Waarom kalibreren ADAS-camera belangrijk is

Waarom kalibratie nauw luistert

Houd uw ADAS-systeem vuilvrij met het vieze weer

Aansprakelijkheid na onjuiste reparaties

Technologie achter de voorruit

Heb jij al een camera achter de voorruit?

Onze klanten beoordelen onze service met

9.1 / 10

Gebaseerd op 5639
beoordelingen


Lees alle beoordelingen


Online afspraak

U kunt hier snel en eenvoudig online een afspraak maken voor reparatie of vervanging.

Maak afspraak


Zoek vestiging

Wij helpen u graag op een van onze vestigingen. Er is er altijd een bij u in de buurt. 

Zoek vestiging